NRK Meny
Normal

Stemmeboom på Sørlandet

Aldri tidligere har så mange sørlendinger avgitt stemme før valgdagen.

Stemmeurne
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Rekordmange sørlendinger har forhåndsstemt. I Arendal hadde èn av fire avgitt stemme før fristen gikk ut på fredag. I Kristiansand har nær hver femte velger gjort det samme.

Heim-Pedersen har jobbet med valg i Arendal siden 80-tallet. Aldri har han opplevd så mange stemmekåte arendalitter. Og når det samtidig er en nasjonal trend, tror valgveteranen at det vil kunne påvirke utfallet.

– Det kan godt hende at det blir et litt annet resultat enn det vi ser av det totale stemmetallet avgitt på selve valgdagen. Det henger nok sammen med den generelle politiske utviklingen og debattutviklingen før valgdagen, sier Heim-Pedersen.

Angst for sykdom

I Kristiansand har 9500, nærmere én av fem, avgitt sin stemme på forhånd. Det er 20 prosent flere enn ved forrige stortingsvalg. Leder av valgsekretariatet, Mariane Andersen, tror en viss influensa har fått sørlendinger opp av sofaen.

– Oppfordringen til å forhåndsstemme på grunn av svineinfluensaen har vært stor - og mange har fulgt oppfordringen, sier Andersen.

– Tyder på større valgdeltakelse


Arendal åpnet for stemmegivning i går, som en av åtte sørlandskommuner. Strømmen av velgere var jevn. Aslak Heim-Pedersen tror på høy valgdeltakelse i år.

– Ved forrige stortingsvalg var det 75 prosent, la meg være litt optimist å tippe 77 prosent denne gang, sier Heim-Pedersen.

Totalt i Aust-Agder har 16 797 personer forhåndsstemt, mens 22 711 har vest-egder allerede har avgitt sin stemme.

I landet under ett kom det inn 707 000 forhåndsstemmer - over 200 000 mer enn rekorden fra 2001.