Sjelden sjanse til å se Sol

Levningene etter Norges eldste kvinne - steinalderkvinnen Sol - er kommet «hjem» til Søgne i Vest-Agder.

Steinalderkvinnen Sol

Norges eldste kvinne er på utstilling i Søgne. Steinalderkvinnen Sol ble funnet i kommunen i Vest-Agder i 1994.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Levningene etter steinalderkvinnen Sol ble funnet på 1 meters dyp ved en holme utenfor Søgne i Vest-Agder i august 1994.

– Sol er den eldste kvinnen som er funnet i Norge. Hun er 8.600 år gammel. Vi har ikke funnet en annen person som er eldre enn henne. Ennå, sier arkeolog i Vest-Agder fylkeskommune Ghattas Sayej.

Steinalderutstilling

Fredag var han til stede på Kultursenteret Søgne gamle prestegård, hvor Sols hodeskalle og tre andre ben fra funnet i 1994, skal stilles ut i et halvt års tid. Funnet er en del av steinalderutstillingen «Soloppgang - de første menneskene på Agder».

– Vi ønsker å fortelle om de første menneskene som kom til Norge. Hvor kom de fra, hva spiste de, hvordan levde de?, sier Ghattas Sayej.

Sol-funnet oppbevares normalt på Historisk museum i Oslo, men er nå på en sjelden visitt «hjemme» på Sørlandet.

– For lokalbefolkningen i Søgne betyr det veldig mye at Sol er tilbake. Vi snakker om identiteten til de som bor i Søgne, de vil gjerne ha henne tilbake og se henne, sier Ghattas Sayej.

Ute med båten

Helge Bentsen, som fant Sol ved brygga etter at han hadde vært ute med båten en varm augustdag for drøye 18 år siden, synes det er moro at hodeskallen er tilbake.

– Jeg trodde det var en stein eller noe, men så var det hull i den. Men da jeg fikk den opp fra vannet, var det ikke vanskelig å se at det var en hodeskalle, sier Bentsen.

– Jeg så dette var gammelt, for hun hadde aldri vært hos tannlegen, sier han.

Flere funn

I tillegg til Sol-funnet, presenterer utstillingen «Soloppgang - de første menneskene på Agder» steinalderfunn fra Sirdal, Flekkefjord, Farsund, Mandal, Marnardal og Åseral.

I alt blir cirka 50 autentiske gjenstandsfunn stilt ut.

Steinalderen i Norge begynte for 9.500 år før Kristus fødsel og varte til 1.700 år før Kristus fødsel.

Den eldste kvinnen som har blitt funnet i Norge, er nå tilbake til bygda der hun ble funnet.

Sol tilbake til Søgne