Starter kronerulling for Kongo-nordmenn

Predikant Rune Edvardsen starter kronerulling for de to drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

Rune Edvardsen sammen med Burundis president, Pierre Nkurunziza

Rune Edvardsen har gode kontakter i Afrika. Her i samtale med Burundis president Pierre Nkurunziza. Nå vil Edvardsen starte kronerulling for de dødsdømte nordmennene i Kongo.

Foto: Jan Jørg Tomstad/NRK

Edvardsen forhandlet denne uka fram en avtale mellom Moland og French og de etterlatte etter sjåføren de to er funnet skyldige i å ha drept.

Avtalen sikrer de etterlatte rundt 600.000 kroner i erstatning og kan åpne for at de to drapsdømte nordmennene blir utlevert til Norge.

Moland og French har imidlertid ikke pengene de har lovet til enken og barna til sjåføren Abedi Kasongo, og Edvardsen starter derfor en kronerulling.

Oppfordrer til dugnad

– Der jeg taler og opptrer kommer jeg til å oppfordre folk til en liten dugnad slik at vi kan få guttene hjem, sier han til Dagbladet.

Edvardsen understreker at dette vil skje i hans egen, private regi, og at pengeinnsamlingen ikke vil ha noe med misjonsstiftelsen Troens bevis å gjøre.

Folk vil bli oppfordret til å betale penger inn på støttekontoene familiene til de to drapsdømte nordmennene har opprettet.

Nærmere en utlevering

Avtalen mellom de to dødsdømte nordmennene og de etterlatte etter den drepte sjåføren betyr at man er et steg nærmere en utleveringsavtale for de to nordmennene.

Tidligere denne måneden ble det klart at Kongo åpner for utlevering av de dødsdømte nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, på betingelse av at partene kommer til enighet om en erstatning til den drepte sjåførens enke.

En slik avtale er nå fremforhandlet ved hjelp av predikant Rune Edvardsen fra Kvinesdal.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

De er dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni i år.