Hopp til innhold

Denne skal jakte giftgass i Skagerrak

I april setter «M/S H.U. Sverdrup II» til havs med hypermoderne undervannsteknologi for å skanne havbunnen utenfor Arendal. Toktet skal gi den mest omfattende kartleggingen av dumpefeltene for giftgass noensinne.

Skal jakte stridsgass i Skagerrak

APRIL-AKSJON: I to og en halv uke fra 8. april skal Forsvarets forskningsfartøy «M/S H.U. Sverdrup II» studere havbunnen på 600 meters dyp utenfor Arendal. Ett trettitalls dumpede skip – mange lastet med giftgass – skal kartlegges.

Foto: FFI

Også norske vannforskere blir med til områdene utenfor Arendal.

– Det blir spennende å se tilstanden til skipsvrakene og finne nøyaktige posisjoner. Vi vet ikke nøyaktig hvor alle skipene ligger, sier Hans Petter Mortensholm i Kystverket.

Åttende april legger den Simek Flekkefjord-bygde «M/S H.U. Sverdrup II» fra kai i Horten med kurs for dumpefeltet 40–50 km utenfor Arendal.

Les også:

Hvor mye gass?

Om bord er en Hugin-sensor, en høyteknologisk undervannsfarkost, som skal gi detaljerte framstillinger av havbunnen.

Sjekker skipsvrak på nytt

MER DATA: – Etter kartleggingen kan vi ta stilling til eventuelle tiltak, sier Hans Petter Mortensholm, Kystverket.

Foto: Kystverket
Skal jakte giftgass-skip

FORSKNING: Vannforskere blir med FFIs fartøy for å sjekke dyrelivet rundt giftgassen.

Foto: CVT/FFI

Norske myndigheter tillot i 1945 at erobrede tyske skip med kjemiske våpen kunne seiles til dette området og senkes. Skipene inneholder blant annet flybomber på opptil 250 kilo og ulike granater, og det er avdekket at vrakene inneholder sennepsgass.

– Vi sitter likevel ikke på veldig god informasjon. Vi ønsker å skaffe oss mer nøyaktige data på mengder gass og hvilke typer vi snakker om, sier Mortensholm.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har anslått mengdene til 168 000 tonn kjemiske våpen, og har de siste ukene gjennomgått det som finnes av arkiver.

Det skal ikke være funnet vesentlig nye opplysninger. Fortsatt tror man at 36 skip ble senket utenfor Arendal.

Les også:

Senking av skip i Skagerrak og dokument

TOMMEL OPP: Norge sa ja til våpendumping i Skagerrak. Dette dokumentet fra 1945 viser at regjeringen var involvert.

Foto: British Pathe, dokumentet som viser at Norge godkjente dumpingen fra Utenriksdepartementet

Prøver fra skalldyr

Forskere fra Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) blir med på tokt i april og skal ta prøver av fisk og skalldyr i områdene der giftgassen ligger. Det kan gi svar på hvor akutt miljøtrusselen er fra stridsgassen.

Hva som skjer etter kartleggingen er ikke bestemt.

– Nå skal vi først vi skal få avklart hva som ligger hvor. Så skal det gjøres risikovurderinger. Deretter må det tas avgjørelser om eventuelle tiltak, sier Mortensholm.

FFI fastslo i 2002 at noen av skipsvrakene lekker, men advarte mot å ta opp våpnene og stridsmidlene. Det ville innebære for mye risiko.

I mars blir det holdt et informasjonsmøte i Arendal om prosjektet.