Start reddet fra konkurs igjen

Med millionlån og rentefritak dette året, håper et flertall av Kristiansands politikere at kommunale kroner skal føre til vekst på kunstgresset på Sør Arena.

Sør Arena - før Starts første hjemmeseier.

Gressmatta på Sør Arena skal byttes ut til kunstgress. Det skal undersøkes om naturgresset skal brukes andre steder.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Kristiansand bystyre reddet i onsdag kveld fotballklubben Start fra konkurs.
Klubben slipper å betale 1 million kroner i renter i år, og får i tillegg låne 5 millioner av kommunen til å legge kunstgress på stadion.

Dessuten skal kommunen betale 250 000 kroner i året til Start for å holde og drive det som skal bli et breddeanlegg når det kommer kunstgress på Sør Arena.

Start har til sammen 100 millioner kroner i lån, hvor Sparebanken Sør og Kristiansand kommune er de største kreditorene.

– Må rydde opp i eget reir

Holdningen blant politikerne til redningspakken var delte. Fremskrittspartiets Stian Storbukås sa et klart og tydelig nei.

– Fotball er en millionindustri – om ikke en milliardindustri, og vi er rett og slett veldig klare på at Start må rydde opp i eget reir, sa Storbukås.

Også Venstres Dag Vige var motstander av å bruke flere kommunale kroner på fotball. Han tvilte på overskudd på fotballbanen.

– Når gikk Start i et skikkelig overskudd sist gang. Vi kjenner på oss at hvis vi skal spytte inn ti millioner kroner til nå så tror jeg ikke vi får pengene igjen, sa Vige.

Krysser fingrene

Men flertallet sa ja til hjelpepakken. En grei mellomløsning konkluderte Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn.

Arvid Grundekjøn

Ordfører Arvid Grundekjøn håper Starts egeninnsats og kommunens millionhjelp skal få forballklubben ut av den økonomiske hengemyra.

Foto: Svein Sundsdal

– Vi får håpe at de sportslige resultatet blir på topp. Klubben har gjort en god innsats for å få et realistisk kostnadsnivå, og vi har absolutt bidratt fra kommunens side. Så nå får vi krysse fingrene.

Avstemningen i bystyret ga 39–14 for å droppe rentene, og 30 stemte for og 23 mot å låne penger til å legge kunstgress.

Banken fornøyd

Sparebanken Sør, som er ei viktig brikke i redningsplanen for Start, er fornøyd med bystyrets vedtak.

Divisjonsdirektør Rolf H. Søraker sier banken nå vil sette seg ned med partene.

– Fra bankens side er nå et viktig premiss for å få i stand en totalavtale falt på plass. Det vi nå gjør er at vi setter oss sammen med ledelsen i Start og kommunen for å ferdigstille totalavtalen.

Nærmere kommentar vil ikke Søraker gi før den endelige avtalen er signert.