NRK Meny
Normal

Står fast på at tiltalte ikke var psykotisk

Rettspsykiater Magne Tauler står fast på konklusjonen i den rettspsykiatriske rapporten om at tiltalte ikke var psykotisk da hyttebrannen oppstod 31. juli i fjor.

Hyttebrann i Evje

Hendelsen fant sted 31. juli 2014.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

En 48-åring fra Kristiansand skal ifølge tiltalen ha helt bensin over sin ekskone og satt fyr på henne.

I den rettspsykiatriske rapporten slås det fast at tiltalte ikke var psykotisk under hendelsen. Tauler har vært i retten gjennom hele saken og forklarte seg tirsdag. Han står bak rapporten sammen med rettspsykiater Gunnar Johansen.

Magne Tauler

Rettspsykiater Magne Tauler mener tiltalte ikke var psykotisk under hendelsen 31. juli i fjor.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Tauler forteller at han ikke har vært i tvil om konklusjonen og at heller ikke noe av dem som er fremkommet i løpet av rettssaken har fått ham til å tvile.

– Han kan ha vært fortvilet, engstelig, deprimert og full av tanker, men ikke psykotisk, sier rettspsykiater Magne Tauler.

Uenighet om tilregnelighet

Tiltalte har tidligere forklart at han må ha vært psykotisk under hendelsen og forsvarer Henrik Blikksrud hadde mange spørsmål til rettspsykiateren.

Forsvareren lurte blant annet på om tiltalte hadde kontroll over tankene sine, når Tauler sier at han godt kan ha vært full av tanker.

– Det kan være tanker han har delvis kontroll over. Når man har litt rusmidler og mange tanker kan man tenke og gjøre mange ting uten å være psykotisk av den grunn, sier Tauler.

– Jeg har vært borti drapssaker før og mennesker er i stand til å gjøre ting som for oss fremstår som absurde, sier Tauler.

På spørsmål fra forsvareren bekrefter Taule at søvnmangel kan ha vært med på å gjøre ham mer psykisk ustabil.

I sin forklaring tidligere i saken mente tiltalte at han må ha vært psykotisk under hendelsen.

Flere vitner

Også en psykolog som tidligere har behandlet tiltalte og en fengselspsykiater forklarte seg i retten mandag.

Psykologen mener tiltaltes tanker og frykt har psykotisk karakter, og hun hadde derfor hatt ønske om å få ham grundigere utredet for dette før hendelsen på Evje.

Det kom også frem at tiltalte har fått antipsykotiske medikamenter mens han har vært varetektsfengslet.