Fra Lindenes til Vardø for krigsveteraner

Et militært følge kjører gjennom Norge for å samle inn penger til veteraner som sliter i etterkant av krigshandlinger. Fredag besøkte følget Sogndalen i Vest-Agder.

Veteransoldater fra forsvarets utenriksoperasjoner, drar i disse dager i kortesje for å skape oppmerksomhet rundt innsatsen i utlandet. Stafettpinnen går fra sør til nord i løpet av sommeren.

Jan Larsen

Jan Larsen sier mange veteraner har slitt i etterkant av krigen.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Det å bli skutt enten på eller over kan medføre traumer for enkelte. Man er ikke sterk nok til å takle det, og det er de vi prøver å ta vare på, sier Jan Larsen, kompanisjef, Agdesiden Garnisons Compagnie.

Over 130.000 soldater fra Norge har tjenestegjort på fremmed jord siden andre verdenskrig, og onsdag startet stiftelsen Veteranhjelp sin stafett fra Lindesnes i sør til Vardøhus festning i nord.

– Noen faller utenfor

Målet er å samle inn penger til veteraner som har slitt i etterkant av krigsoperasjoner.

Johnny Greibesland

Ordfører i Sogndalen, Johnny Greibesland (Sp) var mer enn villig til å støtte veteranenes arbeid.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– De fleste klarer seg bra, men det er dessverre noen som faller utenfor, sier Larsen.

Han sier mange merker problemene en stund etter krigshandlingene, og at stiftelsen først og fremst er til for å hjelpe de.

– Håper flere vil gjøre det samme

Fredag stoppet stafetten i Sogndalen i Vest-Agder for å møte ordfører Johnny Greibesland (Sp). Med seg hadde han en sjekk på 5000 kroner for å støtte veteranenes arbeid.

– Jeg håper det kan være et bidrag, og litt ressurser til å fortsette arbeidet sitt. Jeg håper at flere vil gjøre det samme, sier ordføreren.