Advokat: – Ulovligheter i halvparten av konkursene på Sørlandet

I stadig flere konkurser i Agder-fylkene oppdager bostyrer kriminelle forhold. Advokat Øystein Krabberød mener det blir funnet ulovligheter i rundt halvparten av selskapene som går konkurs.

Øystein Krabberød

Øysten Krabberød, advokat og bostyrer, anslår at det foreligger ulovligheter i rundt halvparten av alle selskapene som går konkurs på Sørlandet.

Foto: Svein Harry Johnsen / NRK

– Etter å ha vært bostyrer i flere tiår er min magefølelse at det har vært en liten økning og at det blir mer og mer kriminalitet i forhold til regnskap, sier advokat og bostyrer, Øystein Krabberød til NRK.

Krabberød, som er en av landsdelens mest erfarne bostyrere, anslår at det blir avdekket ulovligheter i rundt halvparten av konkursene i landsdelen og sier at stadig flere konkurser i på Sørlandet havner hos politiet.

– Et bredt spekter

Krabberød sier han finner et bredt spekter av økonomisk kriminalitet i selskapene som blir slått konkurs.

– Det er veldig mye regnskapsforgåelser, mange fører ikke regnskap, mange lar også være å sende inn selvangivelse eller årsregnskap innen fristen. Det er også en del skatteunndragelser. Det er et bredt spekter, sier advokaten.

– Samfunnet og næringslivet taper mye penger

– Er det snakk om store beløp som blir underslått gjennom konkurser?

– I noen av de verste tilfellene er det snakk om unndragelse av skattetrekksmidler på mange hundre tusen kroner. Dette er midler som egentlig tilhører de ansatte. Det medfører ubetinget fengsel. I mange av sakene er det snakk om ganske grov økonomisk kriminalitet der både samfunnet og øvrige deltakere i næringslivet taper mye penger, sier advokaten.

Krabberød registrerer også personer som opptrer hyppig i konkursoversikten.

– Vi ser gjengangere som går konkurs i ett selskap og som etter kort tid etablerer et nytt selskap der man også går konkurs. Noen holder på slikt med flere selskaper, sier han.

Politiet: – Bruker store ressurser på slike saker

Arne Sundvoll

Arne Sundvoll i Agder-politiet sier at de har stort fokus på å avdekke økonomisk kriminalitet.

Foto: Eie, Lars / NRK

Når det oppdages ulovligheter går saken til politiet.

Arne Sundvoll, politioverbetjent i felles kriminalenhet, sier politiet i Agder bruker store ressurser på saker som omfatter økonomisk kriminalitet.

– Vårt økoteam består både av politietterforskere, spesialetterforskere og revisorer som jobber sammen for å avdekke økonomisk kriminalitet i Agder. De samarbeider også godt med Økokrim i de sakene det er behov for det, sier Sundvoll.

Mange av sakene fører til tiltaler og domfellelser og i en del tilfeller forelegg, forklarer politioverbetjenten.

Roser politiet

– Vi har dermed hele spekteret av straffereaksjoner innenfor denne type kriminalitet, sier han.

Advokat Øystein Krabberød roser politiets innsats for å få bukt med denne type kriminalitet.

– Jeg synes politiet i Agder gjør en veldig god jobb på dette feltet. Det har de gjort i mange år. De er flinke til å følge opp disse sakene, sier han.