Fosterbarn: – Her får jeg kjærlighet

Sørlandet trenger sårt 155 fosterhjemsplasser og behovet bare øker.

Khosar og mamma Liv Ellen Omdal

Kohsar (23) og broren flyttet til familien Omdal i Kvinesdal for 11 år siden. Her med mamma Liv Ellen.

Foto: Lars Eie / NRK

Khosar og broren kom til Norge og for 11 år siden. De var flyktninger fra det tidligere Burma, men som nå heter Myanmar. Brødrene endte opp hos familien Omdal i Kvinesdal.

Guttene er blant de 10 000 fosterbarna som har fått seg nytt hjem i Norge.

Hvert år trengs det 1000 nye hjem for fosterbarn i landet.

– Her får jeg kjærlighet og omsorg og har et trygt hjem, forteller Khosar Omdal (23).

Fosterhjemskonsulent Håkon Skaar

Fosterhjemskonsulent Håkon Skaar forteller at stadig flere barn trenger fosterhjem på Sørlandet.

Foto: Mari-ann Albrektsen / NRK

Mistet dattera

Liv Ellen Omdal forteller at hun og mannen Jan Egil har hatt flere fosterbarn. Hun har jobbet på barnehjem tidligere, men i 1999 mistet de dattera Jannicke i ei trafikkulykke. Det var da det skjøt fart.

– Vår eldste jente sa at det blir ingen god jul uten Jannicke. Hun spurte da om ikke de kunne ha et hjem for barn som ikke hadde det så godt. Det var da det begynte, forteller Liv Ellen Omdal.

I Agder er det nesten 600 barn og unge som bor i fosterhjem.

– Vi forsøker å få flest mulig til å bli ferdig kurset og klar til å ta imot fosterbarn. Men den banken begynner å bli tom fordi det blir stadig flere barn og unge som trenger et nytt hjem, sier fosterhjemskonsulent i Kristiansand, Håkon Skaar.

Fortjener kjærlighet og omsorg

Khosar og broren kom fra ett krigsherjet land til Norge. Han husker tilbake da han var i flyktningleir i barndommen. Kvindølen sier oppveksten ikke kan sammenlignes med livet han fikk i Norge.

Khosar like før han reiser til Norge

Khosar like før han forlater landet sitt.

Foto: Privat

– Jeg synes det er viktig at alle barn fortjener en trygt hjem. Det er en rettighet alle barn skal ha, sier Liv Ellen Omdal.

Flest fosterhjemsbarn i Vest-Agder

I Vest-Agder er det 350–400 fosterhjem og 400 fosterbarn. I Aust-Agder er det om lag 190 fosterhjem og like mange fosterbarn.

– I fjor rekrutterte vi 40 nye fosterhjem. Målet er 50 nye hjem i år som kan stå klar til å ta imot barn og unge på kort eller lengre sikt, sier Thom Jakob Kleggetveit ved Bufetat i Aust-Agder.

Vil bli lærer

Khosar har tenkt å bosette seg i Kvinedal. Nå vil han utdanne seg som lærer.

– Her har jeg det trygt og godt. Jeg går på skole, har mange venner og kan drømme alt jeg vil og leve fritt, sier Khosar.