NRK Meny
Normal

Her sprenges minen fra 2. verdenskrig

Sprengstoff fra det tyske krigsvraket Jan Hubert ble i ettermiddag sprengt og ufarliggjort av forsvaret. Sportsdykkere skal nå kunne gå en tryggere sommer i møte i skjærgården utenfor Søgne.

I ettermiddag ble den første av totalt 15 miner fra det tyske krigsvraket utenfor Søgne sprengt av forsvaret. Alle eksplosiver i vraket sprenges, slik at sportsdykkere går en trygg sommer i møte.

Frank Hove

Operasjonsleder Frank Hove er ansvarlig for ryddingen av sprengstoff på det tyske krigsvraket.

Foto: Håkon Eliassen / NRK Sørlandet

På en liten holme noen kilometer fra land i Søgne skulle minen sprenges i stykker i ettermiddag.

– Vi har tatt opp en av minene fra vraket som vi dykket på i går – og den har vi slept bort til en holme. Vi skal sprenge og uskadeliggjøre den for sivil ferdsel og trygge området. I alle fall får vi en mine mindre, sier Frank Hove, oppdragsleder i Forsvaret.

Det var den første av totalt 15 miner fra det tyske krigsvraket «Jan Hubert» som forsvaret skal sprenge.

Skipet har helt siden andre verdenskrig ligget på 70 meters dyp, og utgjort en fare for fritidsdykkere som utforsker skipsvrak.

Risikofylt oppgave

Det ligger flere utfordringer i det å ta hånd om disse gamle minene.

– Vi vet ikke tilstanden på minene før vi begynner å jobbe på selve minen. Utfordringer er å finne ut hvilken tilstand den er i og om den utgjør noen fare når vi jobber, så er det å heve den opp så forsiktig og skånsomt som mulig, sier Hove.

Vraket ligger på nær 70 meters dyp. Det betyr at dykkerne har veldig kort tid på å gjøre jobben sin. Dykkerne må byttes ofte og i tillegg er det mye våpen som ligger på dette vraket.

Armert våpen

– Hvilken fare har dette skipet utgjort for fritidsdykkere?

– Faren er at en del av ammunisjonen er armert. Dette var et krigsskip som skulle ut på tokt og da har de våpnene sine i beredskap. Hvis de vil ta og røre ved dette objektet som de ikke kjenner tilstanden til, så kan disse armerte våpnene ved en viss form for påkjenning kan bli omsatt, sier Hove.

I ettermiddag ble den første av totalt 15 miner fra det tyske krigsvraket utenfor Søgne sprengt av forsvaret. Alle eksplosiver i vraket sprenges, slik at sportsdykkere går en trygg sommer i møte.

Se video fra minesprengning i Søgne

Den 50 meter lange tyske krigsbåten «Jan Hubert»har ligget her siden den forliste under andre verdenskrig i 1941.

Dykkerne fra forsvaret har satt av to uker til å fjerne eksplosivene fra vraket.

Det ligger enorme mengder eksplosiver og sprengstoff rundt omkring i Norge. I en rapport går det fram at minst 200 000 tonn eksplosiver fra krigen ligger spredd rundt i naturen. Men myndighetenes oversikt inneholder bare 38 punkter.