Hopp til innhold

Tonnevis av sprengstoff dumpet i sjøen ved kronprinshytta

400 meter fra kronprinsparets sommerhus i Kristiansand, ligger det tonnevis med ammunisjon på grunt vann. – Livsfarlig hvis noen tar det opp, sier bombeekspert i forsvaret.

Livsfarlig ammunisjon som ligger på havbunnen noen hundre meter fra Dvergsøya i Kristiansand. Men Forsvaret vil ikke prioritere opprydning i området til tross for at kronprinsparet ferierer like ved.

VIDEO: Det ligger tonnevis med livsfarlig ammunisjon få hundre meter fra kronprinsparets sommerbolig i Kristiansand.

Utenfor Dvergsøya i Kristiansand var det tidligere et dumpingsted for ammunisjon. I sjøkart står det avmerket på 250 meter, men det er flere grunner i området.

Jan Ødegård

Jan Ødegård stoppen noen dansker som ville ha med en 50 cm lang granat på danskeferja.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

På bare 10 – 20 meters dyp har dykkere funnet alt fra 700 kilos granater til kanonene på Møvig samt små prosjektiler og tennsatser. Det er det minste sprengstoffet som er problemet, nettopp fordi sprengladningene er enkle å legge i et dykkernett.

– Risikerer sitt eget liv

– For noen år siden kom noen dansker inn med en 50 cm lang granat, som de ville ta med seg i bilen til Danmark, sier Jan Ødegård fra Nortech Diving.

Etter andre verdenskrig ble det dumpet over 200 000 tonn ammunisjon i havet rundt Norge. Meningen var at dette skulle dumpes på dypt vann, men fremdeles ligger store mengder sprenglegemer lett tilgjengelig for sportsdykkere.

kapteinløytnant Wiggo Korsvik

Kapteinløytnant Wiggo Korsvik ber sportsdykkere innstendig om ikke å røre ammunisjonen.

Foto: NRK

– Den som tar dette opp, risikerer sitt eget liv. De er ustabile, og blir veldig ustabile når de blir tatt opp. Du kan pirke i en uttørket granat med negla, og den kan gå av, sier kapteinløytnant og minedykker Wiggo Korsvik ved Sjøforsvaret Fellesoperativt hovedkvarter (FOH) i Bodø.

Mistet fingre og ett øye

Umiddelbart utgjør ikke sprengstoffet noen stor fare for folk. Verre er det hvis noen tar det opp på land.

– Folk må ha forståelse for at dette er livsfarlig. Håndgranater er livsfarlige både under og over vann. Dette må håndteres av oss som har utdannelse til å ta oss av slikt, presiserer Wiggo Korsvik.

Korsvik forteller om en dykker som hadde tatt med seg opp noen 20 millimeter granater og glemt dem i dykkerbagen. Da han fant dem igjen eksploderte det, og han mistet to fingre og ett øye.

– Yndet sted for sportsdykkere

NRK Sørlandet var fredag på tur i området sammen med tre erfarne yrkesdykkere, Jan Ødegård, Erik Hetland og Arild Åteigen. Sistnevnte er redningsdykker ved Kristiansand Brann- og redning, og har sett mye ammunisjon under vann.

Arild Åteigen og Erik Hetland

Erik Hetland og Arild Åteigen kommer opp etter dykket.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Området rundt Dvergsøya er et yndet sted for sportsdykkere. Men det er få som vet at det ligger store mengder sprengstoff her, sier Åteigen til NRK.

Åteigen var med på turen, som i ettertid nesten kostet Dag-Terje Larsen livet. Les historien her.

Ammunisjonen under vann begynner å bli nedgrodd av tang og sukkertare, slik at det blir mer utilgjengelig. Ødegård mener likevel at det hadde vært fornuftig å fjerne det som ligger på sportsdykkerdybder.

granater

Her ser vi toppen av granater som ligger dumpet i kassevis utenfor Dvergsøya ved Kristiansand.

Foto: Jan Ødegård / NRK

Forsvaret varslet

NRK har snakket med politiet i Agder. De har innrapportert funnstedene, og har varslet saken videre til Sjøforsvaret Fellesoperativt hovedkvarter.

– Det er ikke vurdert som hensiktsmessig med dykke- og oppankringsforbud. Forsvaret vil følge dette opp fortløpende. Politiet har ikke kompetanse på å vurdere dette, og må stole på deres vurderinger, sier Jon Kvitne ved operasjonssentralen hos politiet i Kristiansand til NRK.

– Ingen kommentar

NRK har forsøkt å få en kommentar fra kongehuset på saken, men de ønsker ikke å uttale seg.

– Slottet ønsker ikke å kommentere saken, og regner med at den kommer til å bli håndtert på en trygg måte, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

Dumpet ammunisjon/prosjektiler

Det ligger 200 000 tonn slik og lignende ammunisjon dumpet i kystnære strøk.

Foto: Forsvaret

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %