Nå er vinterkulda her - forsikringsbransjen advarer

Temperaturene kryper nedover målestokken flere steder på Sørlandet, og forsikringsselskapene advarer om høysesong for kostbare frostskader.

Glemmer du å skru av stoppekranen for vannet på hytta, kan det få katastrofale følger.
Foto: Frende Forsikring

– Den laveste temperaturen på Sørlandet finner man i høyden på Hovden med 19,6 kuldegrader, opplyser vakthavende statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga, til NRK.

På kysten holder temperaturene seg nærmere null grader, men skal du bevege deg utendørs i indre strøk kan det være lurt å kle deg etter forholdene. Flere steder på Sørlandet vil temperaturene krype godt under minusstreken.

– Skjerm ansikt og hender utendørs, særlig for de små som ikke kan gjøre det selv, lyder rådet fra meteorologen.

Høysesong for kuldeskader

Vinterens og kuldas ankomst medfører travle tider for forsikringsbransjen. Siden 2010 har bransjen utbetalt nærmere to milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, ifølge tall Tryg Forsikring har innhentet.

Forsikringsselskapene ber folk passe på vannrørene når kulda inntrer. Årlig møtes hytteeiere av sprengte vannrør og store vannskader.

– Resultatet av vannskadene er ofte ødelagte rør, gulv som må rives opp og fuktskader i hytta, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

– Minusgrader blir fort kostbare. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier direktør i Tryg Forsikring, Espen Opedal.

Ifølge Finans Norge oppstod det 971 hytteskader etter vannledningstrøbbel de første tre månedene i 2017, og totalt ga disse over 47 millioner kroner i erstatning.

– For å unngå frostskader er det viktig å ha nok varme på i rom med vannførende rør og tilhørende utstyr selv når du ikke er der. Det er også viktig å huske å stenge av hovedkranen for vannet når du drar fra hytta, opplyser Slettemoen.

Frostskade i toalett

Slik kan det gå dersom vannet fryser til. Denne skaden er fotografert i 2016.

Foto: Gjensidige

Mildere utover uka

Sprengkulda i Sør-Norge er derimot ikke langvarig, da høytrykket vil trekke seg østover og åpne for tilførselen av mildvær. Statsmeteorolog Haga opplyser at vind fra vestlig kant vil føre til stigende temperaturer i sør utover morgendagen.

– På Hovden vil temperaturene kunne komme opp i tre til fire kuldegrader, sier statsmeteorologen. Han forklarer at det er et kraftig lavtrykk lenger nord i landet som gir ringvirkninger i sør.

Når vinden øker på søndag morgen vil den effektive temperaturen imidlertid bli ganske lav – før temperaturene rekker å stige. Man bør derfor være forberedt på kulden som da vil oppstå, ifølge meteorologen.

Ifølge Yr kan det bli orkan på kysten i Midt-Norge, der ekstremværet «Cora» ventes søndag. I Trøndelag kan de voldsomme vindkastene komme opp i over 160 km/t.

Vinden på Sørlandet vil imidlertid løye søndag kveld, og utover uken er det igjen ventet vinterlig vær, med temperaturer godt under null grader.

– Den nedbøren som kommer, vil da falle som snø, sier Haga og legger til at det ventes gode skiforhold mange steder på Sørlandet.

Ung skigåer

Skigåer på Hovden. Bildet er tatt i 2017.

Foto: Håkon Eliassen / NRK