Hopp til innhold

Sprayet ned Rockheim

Airbrush-artist Ivar Åsland har dekorert det nye nasjonalmuseet for pop og rock i Trondheim med ei gigantisk skypumpe.

– Nå kan jeg skryte av at jeg har havnet på museum før min død, sier airbrush-artisten fra Finsland.

Med sprøytepistoler, som han vanligvis bruker til å dekorere biler og lastebiler, har Åsland dekorert et helt rom i det nye nasjonalmuseet for pop og rock som ei stor skypumpe.

Rommet kalles "gitar-rommet" eller "The Kathedral", og skal fylles med musikken til Ronnie Le Tekrø.

Svært lovlig tagging

– Jeg fikk i oppgave å lage ei skypumpe, men ikke ei naturalistisk skypumpe. Den skulle se ut som kraft. Rommet skal gi en katedralstemning, samtidig som det skal være vilt og kratfullt, sier Åsland.

50 arbeidstimer har finslendingen brukt på å dekke gulv og vegger i rommet med spraymaling. Skypumpa hans starter i et svart hull i gulvet og sprer seg oppover veggene. Det svarte hullet i skypumpa, er samtidig hullet i en gitarkropp. På det hullet kan du snart stå og spille gitar, om du tar en tur til Rockheim.

– Rommet skal inneholde skjermer som viser video med Ronni Le Tekrø som spiller gitar. Når du går opp på gitar-scenene, så er scenen din og Ronni Le Tekrø lærer deg å spille. Hele opplevelsessenteret er veldig interaktivt, sier Åsland.

Anerkjent airbrush-artist

Åsland har reist verden rundt for å dekorere biler og lastebiler for kjendiser og andre. Dette er første gang han har dekorert vegger og gulv i så stort format.

– Hvordan fikk du denne jobben?

– Det var et kanadisk selskap som gav meg den. De reiser verden rundt og lager opplevelsessentre, utstillinger og show. De hadde vært på utkikk etter airbrushere på nettet og mange hadde tipset om meg. De var inne og tittet på hjemmesida mi , og så ble jeg valgt, sier Åsland.

– Det var en veldig artig jobb. Det er prestisjeoppdrag å dekorere Rockheim, som blir et nasjonalt ikon etterhvert.