På to av de tre prøveuttaksstedene langs kysten av Sørlandet er det spiselige skjell; i Risør og i Arendal.
I Kristiansand er derimot skjellene giftige.
Her kan du sjekke skjellene på Sørlandet.
Viktig å kontrollere først
Det er Mattilsynet som overvåker algegifter i blåskjell, og sender ut oppdatert varsel hver fredag.
Ekspertene ber folk huske å kontrollere at skjellene er levende før en starter å tilberede måltidet. Dette gjør en enkelt ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde.
Er det mange døde skjell, kan det hende de er blitt for gamle.
Døde skjell kan gi skjellene rundt dårlig smak og lukt. Man skal heller ikke spise skjell som ikke har åpnet seg under damping, skriver mattilsynet på sine nettsider.
Selv om mattilsynets varsel sier at det er greit å spise blåskjell, skal man helst plukke de så nært som mulig prøveuttaksstedet.
Algesituasjon av giftalger kan være veldig forskjellig fra de utvalgte uttaksstedene, på grunn av kystlinjen med skjær, bukter og fjorder.