– De fleste vil se på Utøya-spillet som forkastelig

Dataspillmiljøet tar avstand fra skytespillet som handler om grusomhetene på Utøya i sommer, som er laget av en utenlandsk student og lagt ut på nettet. Medietilsynet mener slike spill er umulige å stoppe.

Simon Eriksen Valvik

Simon Eriksen Valvik mener spillet er unødvendig. (Arkivfoto)

Foto: Tormod Flem Vegge / NRK

– Jeg tror de fleste vil se på dette som forkastelig og ikke se verdien eller nytten av at det skal lages et spill som kan dokumentere det som skjedde på Utøya i detalj, sier Simon Eriksen Valvik til NRK.

– Umulig å unngå

Spill om Utøya

Skjermdump fra Utøya-spillet, der spilleren skal være massedrapsmannen ute på øya.

Foto: Skjermdump fra YouTube.com

Valvik er informasjonsansvarlig for Norges to største dataspillmesser, The Gathering på Hamar og Sørlanet i Kristiansand.

Han mener imidlertid det er vanskelig å unngå at spill blir laget selv av de mest groteske hendelser.

– Jeg tror det er naturlig med dagens teknologi og kultur, at noen vil sette seg ned og produsere noe i forhold til dette. Det er uheldig at det skjer, men jeg tror ikke dette er siste gang vi ser dette, sier Valvik.

Thomas Hepsøe

Thomas Hepsø i Medietilsynet. (Arkivfoto)

Foto: Medietilsynet

Seniorrådgiver Thomas Hepsø i Medietilsynet mener det er umulig å hindre at slike spill kommer på banen etter hendelser som Utøya-massakren.

– Det er ikke mulig å hindre. Det finnes masse eksempler på at det i etterkant av fæle hendelser har kommet slike uttrykk. Det er usmakelig at noen gjør dette, men det er ikke overraskende, erkjenner Hepsø overfor NRK.no

Vanskelig å fjerne

Og å få fjernet et spill er svært vanskelig.

– Det er veldig vanskelig å stoppe en digital distribusjon. Om man tar kontakt med et nettsted og ber de om å sperre innhold, så vil det dukke opp igjen i andre kanaler, sier Valvik.

– Det man eventuelt må gjøre er å gå rett til kilden og be personen eller personene som står bak dette om å stoppe det. Først da, etter en dialog, vil det være mulig å eventuelt klare å hindre spredning. Men hvis de har bestemt seg for at dette skal distribueres, så blir det vanskelig å stoppe, sier han.

Hepsø i Medietilsynet støtter opp og mener det er tilnærmet umulig å få fjernet usmakelige spill fra weben, men sier Medietilsynet har stor fokus på saken og at det kan bli aktuelt å ta opp problemstillingen i europeiske fora.

Frykter for spillkulturens omdømme

Valberg ber om at kritikken rettes mot skaperen av spillet.

Han er redd spillet kan føre til en ny bølge med kritikk mot spillkulturen, der skytespill blir stadig mer populært.

– Det er en data- og ungdomskultur som har kommet for å bli, understreker Valvik.