Hopp til innhold

Spiller ut sin indre blues

Ronnie Jacobsen fra Kristiansand er tilbake etter flere års pause fra musikken. Nå har han samlet sin kreativitet fra de siste ti årene på plata «These Blues In Me».

Ronnie Jacobsen

Ronnie Jacobsen fra Kristiansand er tilbake etter flere års pause fra musikken.

For noen år siden ble det nok av musikkbransje og spilling for Ronnie Jacobsen. Etter stor suksess med hele tre spellemannprisnominasjoner bak seg, trakk bluesmannen seg tilbake som musiker.

Men tiden har han brukt til å klekke ut nye låter.

Forankret i bluesen

– Plata handler om min indre kreativitet, både i tanker, følelser og tekst, forklarer Ronnie Jacobsen. Han beskriver plata som bred og helhetlig.

– Jeg syntes jeg har funnet et kult uttrykk, sier han fornøyd.

Jacobsen forklarer at bluesmusikken alltid har vært hans holdepunkt.

– Alt jeg gjør er forankret i denne sjangeren, men jeg har samtidig utviklet et moderne tilsnitt, utdyper musikeren.

Ronnie Jacobsen

– Plata handler om min indre kreativitet, både i tanker, følelser og tekst, forklarer Ronnie Jacobsen.

Musikk og helse

Jacobsen roser musikerne han har med på plata og nevner som viktige medspillere blant andre Bjørn Charles Dreyer (gitar) fra Mandal og Torjus Vierli (tangenter) fra Vegårshei.

I tillegg har han samarbeidet med Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) ved Sørlandet sykehus.

– Musikk har alltid vært en lindrende kraft for mennesker, og jeg ville sette fokus på forholdet mellom musikk og helse, forklarer han. – Jeg hadde lyst til å lage noe som ikke bare var viktig for meg, men som kunne bety noe for andre også, konkluderer Jacobsen.

– Tekstene mine er utdrag fra hendelser og erfaringer i mitt eget liv, sier Ronnie Jacobsen. Som forklarer at plata også er et prosjekt som har betydd mye i en viktig livsfase.

– «These Blues In Me» er noe jeg gleder med til å dele med andre, smiler gitarist, tekstforfatter og vokalist Ronnie Jacobsen.

«Spektakulær bluesplate»

Anmelder Øyvind Nyvoll mener at Ronnie Jacobsen har laget noe så sjeldent som en spektakulær bluesplate.

– Første kutt, «Come take a walk with me», fikk meg til å sette kaffen i halsen, erklærer Nyvoll.

Musikkanmelder Øyvind Nyvoll.

Musikkanmelder Øyvind Nyvoll.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Han tenkte: «Herre min hatt, hva er dette for noe? Har han glemt bluesskoene hjemme?!! Pop, EDM, autotune og jeg vet ikke hva».

– Men, sier Nyvoll, så kommer det etterhvert inn i et mer bluesete landskap, men langt fra bommullsmarkene og Mississippideltaet.

– Dette er musikk som er bredt anlagt, svært godt og forseggjort produsert og med referanser til flere uttrykk. Albumet bæres på Ronnie Jacobsens stemme og strålende gitarspill, uten at dette blir en gitarplate på noe som helst måte. «These Blues in Me» er rett og slett en ordentlig fin plate, konkluderer Øyvind Nyvoll.

Poengsum: 9 av 10.

Ronnie Jacobsen

«Come take a walk with me» er første låt på Ronnie Jacobsens nye plate.

Siste nytt fra NRK Sørlandet