Spekulerer i fremmedfrykt

FrU-politiker beklager innvandrer-utspill i skoledebatt og ber om unnskyldning. Andre partier hevder at å spille på fremmedfrykt er bevisst strategi fra FrP.

FpU-politiker Magnus Møller

FpU-politiker Magnus Møller ber om unnskyldning for sine uttalelser i skoledebatten, og sier ordene stokket seg for ham.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Åtte av ti innvandrere er kriminelle, og alle innvandrere bør sendes ut av landet.

Det sa FpU-politiker Magnus Møller under en skoledebatt i Lyngdal torsdag.

Møller beklager nå uttalelsene om at åtte av ti innvandrere er kriminelle, og at alle innvandrere bør kastes ut av landet.

Først mente Frp-politikeren at det han hadde sagt var blitt kraftig mistolket, men fredag ettermiddag la Møller seg flat og innrømmet at han bommet med ordene i kampens hete.

Hvis noen føler seg støtt av uttalelsene mine beklager jeg det veldig. Jeg håper ikke partiet og valgkampen har tatt skade av det.

FpU-politiker Magnus Møller

Ber om unnskyldning

- Dette var min første skoledebatt. Det er ikke en unnskyldning, men det er en forklaring. Jeg stokket om på ord, og det jeg mente var at åtte av ti kriminelle i dag er av ikke vestlig bakgrunn, sier Møller.  

- Hvis noen føler seg støtt av dette beklager jeg det veldig. Jeg håper ikke partiet og valgkampen har tatt skade av det. 

Reagerer på uttalelsene

Både Olav Nordli fra Vest-Agder Senterparti og Tor Erling Engemyr fra SV i Vest-Agder trodde knapt hva de hørte under skoledebatten på Lyngdal kulturhus torsdag.

Engemyr sier både politikerne og tilhørerne i salen skvatt da de hørte Møllers utspill.

-Vi ble kjempesjokkert over uttalelsene og skvatt til, sier Engemyr.

Han sier det er helt forferdelig med så klare rasistiske holdninger fra en politiker. Han mener uttalelsene baserer seg på faktafeil, og misbruk av tall.

- Dette forurenser unges sinn, sier Engemyr.

Fremmedfrykt er strategi

Også enda en FrP-politker havnet i fokus i etterkant av skoledebatten. I samtale med flere politikere skal lederen av Fremskrittspartiet i Kristiansand, Kai Magne Nerås, også ha kommet med en hårreisende uttalelse, ifølge Sps Olav Nordli.

- Vi diskuterte hva Møller hadde sagt under skoledebatten. Nerås sa da at dette var bevisst politikk fra FrP i Vest-Agder og Troms, med den hensikt å spille på fremmedfrykt, sier Nordli.

Svs Tor Erling Engemyr bekrefter dette.

- Han sa at i Vest-Agder og Troms er fremmedfrykt og rasisme så stort at de kommer til å kjøre på dette for alt det er verdt her, og at det kommer til å være en veldig viktig sak for FrP i disse to fylkene, sier Engemyr.

Kai Magne Nerås, lederen av FrP i Kristiansand

Lederen av FrP i Kristiansand, Kai Magne Nerås, sier han ikke har uttalt at FrP bevisst spiller på fremmedfrykt.

Foto: NRK

Dette nekter Nerås selv å ha sagt.

- Jeg har aldri sagt det. Jeg har sagt at vi legger opp debattene etter hvilken skole vi er på, sier Nerås.

- Snakker de usant?

- Ja, men jeg vil ikke kommentere dette videre, for jeg ikke vil kommentere noe jeg ikke har sagt. Jeg har sagt at vi legger opp debatten etter hvilken skole vi er på, og i Lyngdal var det blant annet innvandring.

- Er innvandringspolitikken ekstra viktig for FrP i Vest-Agder og Troms?

- Nei, FrPs saker er like viktige over alt.

Lavere valgdeltakelse

Aina Adriansen fra Vest-Agder Arbeiderparti var også tilstede under debatten i Lyngdal i går.

Hun frykter at Møllers utspill kan føre til en enda lavere valgdeltakelse blant unge mennesker i Vest-Agder.

- Dette kan resultere i at ungdom tror at slike uttalelser er vanlig blant politikere på kommune- og fylkesnivå, og slik er det ikke, sier Adriansen.

- Jeg frykter at valgdeltakelsen blant førstegangsvelgere går ned, fordi de lytter på sånne typer utsagn som ikke hører hjemme hverken i skoledebatter eller i andre politiske organer.

- Vi er et fylke som jobber hardt for å få opp valgdeltakelsen, og derfor er det trist at vi hører den typen uttalelser i skoledebatter, sier Adriansen.