Sp vil redde Åmli videregående skole

Det videregående skolen i Åmli kan likevel bli reddet fra nedleggelse. Senterpartiet bryter ut og vil redde avdelingen i Åmli.

Knut A. Austad (Sp)

Senterpartiets Knut A. Austad vil stemme mot en nedleggelse av Åmli videregående skole. Bak sitter fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand (KrF) og assisterende fylkesrådmann Jon Berg.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Senterpartiets Knut A. Austad bekrefter at partiet har bestemt seg for å bryte ut av flertallskonstellasjonen i fylkestingstinget i denne saken.

Dermed er det ikke lenger flertall for å legge ned skolen, som er en del av Tvedestrand og Åmli videregående skole, fra neste høst.

Det er rundt 80 elever ved skolens avdeling i Åmli.

Gruppeleder Knut A. Austad ga torsdag kveld beskjed til de andre partiene i posisjonen (H, KrF, V og PP) om at Sp bryter ut.

– Dette er i tråd med valgprogrammet til Sp. Vi har tro på at det vil være viktig å gi et tilbud i skolemiljø av ulik størrelse, sier Austad.

Prøver å snu Frp

Partiene som styrer vil nå prøve å få Fremskrittspartiet til å stemme for nedleggelse.

Etter det NRK kjenner til skal posisjonspartiene i dag møte Frp for å prøve å få deres stemmer til å erstatte stemmene til Sp.

Men hvis det skal skje, må partiene komme med et godt tilbud til Frp. Frp vil nemlig opprettholde skolen i Åmli til en ny videregående skole i Tvedestrand står klar om mange år.

I budsjettforslaget som Frp nå har kommet med står det:

«Videreføring av Tvedestrand og Åmli videregående skole, avdeling Åmli, til nytt skoletilbud i Tvedestrand står klart. Videreføringen forutsetter minimum 60 %oppfyllingsgrad på tilbudene ved avdelingen i Åmli.»

Nå skal det forhandles fram mot fylkestingsmøtet tirsdag til uka. Gruppeleder Eyolf Bakke sier

– Hvis vi ikke får flertall for vårt forslag om videreføring av skolen, vil vi forhandle om hva vårt sekundære standpunkt blir, sier Bakke til NRK.

Krav om landslinje

Byggingen av den nye videregående skolen i Tvedestrand, med plass til 600 elever, skal etter planen starte i 2017 og stå klar i 2020.

Flertallet blant fylkespolitikerne i Aust-Agder har lenge signalisert at den videregående skolen blir lagt ned dersom Stortinget ikke sørger for at det kommer ei landslinje for sandvolleyball til kommunen.

Da det ble klart at Stortinget ikke ville satse på ei slik linje, ville opposisjonspolitiker Tellef Inge Mørland (Ap) likevel ikke gi opp. Han fridde til Sp, og har altså nå fått partiet med seg på laget.