Sørlendinger skaper 17. mai-stemning i Oslo

En gjeng sørlendinger i Oslo syntes stemningen rundt 17. mai-toget var for tam. Nå samler aksjonen «God 17. mai-stemning» en heiagjeng på 750 mennesker, som er blitt et populært innslag langs barnetogets rute.

Sørlendinger skaper stemning i Oslo 17. mai

Sørlendinger skaper stemning når barnetoget passerer nedenfor slottet i Oslo. Erlend Roaldsnes står i bunad og hoier bakerst, midt i bildet.

Foto: Anders Myklebust

Studenten Erlend Roaldsnes tok initiativet til å samle folk for å få litt mer sang og heiarop inn i 17. mai-feiringen i Oslo.

– Fra Kristiansand var vi vant til at barna sang av full hals. Og folk som så på, ropte hurra og sang med. I Oslo er det mye liv i toget når de passerer slottet, men så blir det nokså stille, sier Roaldsnes.

– Det ønsket vi å gjøre noe med, sier han.

«Vift med flagget – vift med flagget»

De sju siste årene har en stor gjeng sørlendinger posisjonert seg i Henrik Ibsens gate like ved slottsparken. I år har 7-800 sagt at de vil komme. De sørger for hurrarop og mye sang.

«Vift med flagget - vift med flagget - vift med flagget!»

– Lærere sier vi skaper veldig bra stemning. Barna lyser opp når de passerer her, og blir med på moroa.

Barnetoget i Oslo

Barnetoget på vei opp Karl Johans gate mot slottssplassen.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Roaldsnes og gjengen hans har lagt ut 17. mai-sanger på nettet, så de som møter opp på det avtalte stedet, er godt forberedt. Etter hvert har ryktet om det sørlandske 17. mai-stuntet spredt seg, og mange tilskuere møter fram på den andre siden av gata.

«Tror dere de morsomme folka er der?»

For Erlend Roaldsnes blir årets 17. mai trolig den siste hvor han står i spissen for sørlandsgjengen i Oslo.

– Nå er jeg i ferd med å avslutte studiene, og forlater trolig byen. Så da må andre holde liv i det som nå er blitt en tradisjon, sier Roaldsnes.

Og tradisjonen blir tatt godt imot. På Facebook skriver en oslolærer dette:

«Barna er slitne og trøtte etter å ha vinket til kongen. Høydepunktet er over. Men så sier et av barna: – Tror dere de morsomme folkene er der i år? De som sier hopp?»

I år er svaret ja! De står der - flere hundre sørlendinger!

Barnetoget på slottsplassen

Barnetoget i Oslo.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix