NRK Meny
Normal

Forskning: – Klar sammenheng mellom Afrika-parasitt og HIV

Forskere kan være i ferd med knekke en av HIV/Aids-gåtene i Afrika. De mener at kvinner som blir angrepet av en parasitt lettere blir HIV-smittet.

HEALTH-AIDS-ANNIVERSARY-KENYA

Forskere kan være i ferd med knekke en av HIV/Aids-gåtene i Afrika. De mener at kvinner som blir angrepet av en parasitt lettere blir HIV-smittet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Svein Gunnar Gundersen

Professor ved Universitetet i Agder Svein Gunnar Gundersen er sentral i forskningsprosjektet.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

I Afrika, og spesielt Sør-Afrika, er det et faktum at langt flere unge kvinner enn menn er smittet av HIV og Aids. Dette har vært å betrakte som en gåte.

Det vil si, de rådende forklaringene har gjerne vært at få menn smitter en rekke kvinner.

En norsk-ledet forskergruppe i Sør-Afrika, med sine røtter til Sørlandet, er derimot nå på sporet av helt andre forklaringer.

Parasitt har sammenheng med HIV

Professor ved Universitetet i Agder og tidligere forskningssjef ved Sørlandet sykehus Svein Gunnar Gundersen er sammen med flere ledende på dette forskningsfeltet, deriblant doktor Eyrun Flørecke Kjetland fra Haugesundsområdet som leder prosjektet.

De har kommet frem til at en utbredt parasitt har en sammenheng med HIV og Aids i Afrika.

Parasitten Schistosoma gir sykdommen bilharzia, som på norsk blir kalt svømmekløe, og er ifølge Gundersen et kronisk folkehelseproblem i Afrika.

– Denne parasitten kom jeg i kontakt med for første gang i Etiopia da jeg jobbet som misjonslege der for 30 år siden. Denne parasitten førte til kroniske plager fra ulike organsystemer, forteller Gundersen.

Siden den gang har den tidligere forskningssjefen brukt mye tid på å forske på denne parasitten sammen med forskere fra flere norske, europeiske og afrikanske universiteter og sykehus.

Som navnet tilsier oppstår den når man bader eller vasker tøy i ferskvann i store deler av Afrika.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HIV og Aids

Den røde sløyfen er det internasjonale symbolet for HIV/AIDS problematikken.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

HIV-utbredelsen tre ganger så høy

Nå mener altså forskerne at unge kvinner som er angrepet av denne parasitten lettere blir HIV-smittet.

– I mer enn hundre år har man visst at denne parasitten også kan slå rot i kjønnsorganene, men det er ingen som har interessert seg for dette.

De siste 20 årene har Gundersen og andre forskere brukt mye tid på å undersøke hvilke plager kvinner får fra denne parasitten og hvordan de kan skilles fra kjønnssykdommer.

– Dette arbeidet har vist at hos de kvinnene som har plager som følger av denne parasitten, er utbredelsen av HIV tre ganger så høy enn andre kvinner, forteller Gundersen.

Følger opp 4000 jenter

Han mener forskning rundt kvinnesykdommer har vært neglisjert i de afrikanske landene. Professoren håper det omfattende prosjektet de nå holder på med, kan bidra til økt fokus på denne parasitten og utbredelsen av HIV.

– Vi håper vi kan bidra til å styrke behandlingen av både kvinner og menn som har denne parasitten. Akkurat nå blir 4000 jenter ved 40 til 50 skoler i Sør-Afrika behandlet. Når disse jentene blir voksne og seksuelt aktive vil de bli undersøkt for å se om de har mindre plager og mindre utbredelse av HIV.

Internasjonal oppmerksomhet

Forskningsprosjektet fra Norge har allerede fått stor oppmerksomhet, også utenfor Norges grenser. Den anerkjente avisen New York Times har blant annet skrevet en lang artikkel samt en video om arbeidet.

Dersom prosjektet blir et gjennombrudd innen HIV og Aids-forskningen, håper Gundersen at dette på sikt gir utslag på statistikken.

– Det vil være fantastisk hvis det skjer, men det er langt frem i tid
Flere land er i gang med kampanjer og i disse landene bør man etter hvert se en effekt. Men det gjøres i dag mye for å stanse epidemien av HIV og det er vanskelig å vite om det er dette arbeidet eller andre ting som eventuelt gir utslag på statistikken. Men i forskningsprosjektet vårt vil vi kunne si noe om dette om noe få år.