Hopp til innhold

– Sørlandssjefer favoriserer på jobb

Så mange som tre av fem sjefer på Sørlandet har favoritter på jobb. Færre enn to av fem er i stand til å fordele oppgaver på en god måte, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelse

– Favorisering skaper mistillit, og vi kan påvise en tydelig sammenheng mellom tillitsbasert lederskap, økonomisk vekst og sykefravær, sier Jannik Krohn Falck i Great Place to Work.

Undersøkelse

– Misfornøyde ansatte yter sjelden sitt beste, noe som skader produktivitet, verdiskaping og evne til økonomisk vekst, sier Sverre Simen Hov, kommunikasjonsleder i organisasjonen Lederne.

Foto: Robert S.Eik

Dersom du er sjefens kjæledegge har du gode vilkår i hundrevis av selskaper og virksomheter i Agder-fylkene.

Det viser en omfattende undersøkelse gjennomført av analyse- og rådgivningsselskapet Great Place to Work blant nesten 2000 mellomledere i Norge.

– Favorisering kan forsurne arbeidsmiljøet i en hel bedrift. Har du opplevd å bli forbigått av en kollega som står på spesielt god fot med ledelsen, kan du skrive under på hvor demotiverende det føles.

Det sier Sverre Simen Hov, kommunikasjonsleder i organisasjonen Lederne.

– Misfornøyde ansatte yter sjelden sitt beste, noe som skader produktivitet, verdiskaping og evne til økonomisk vekst, sier han.

Bare 39 prosent av respondentene fra Agder-fylkene svarer at toppledelsen i bedriften ikke favoriserer noen medarbeidere fremfor andre.

På landsbasis svarer 43 prosent det samme.

– Dette er elendige tall for Sørlandet. Også landsgjennomsnittet er for dårlig, særlig hvis vi sammenligninger med andre land, sier Jannik Krohn Falck, partner i Great Place to Work Norge.

I Europa gjennomfører selskapet undersøkelsen med over 1,3 millioner deltakere fra over 2100 virksomheter i 19 land.

Blide sørlendinger på tross av sjefen

Toppledere i Agder får også passet sitt påskrevet når det gjelder evnen til å fordele oppgaver og ansvar.

Kun 38 prosent av fylkenes mellomledere er fornøyd med sin overordnede på dette feltet.

Bare 35 prosent mener sjefen gir en rettferdig lønn for arbeidet som gjøres, og kun 40 prosent av Sørlandets toppledere forfremmer de som fortjener det mest.

Til tross for dette melder 85 prosent av respondentene fra Sørlandet at de totalt sett trives på jobb, 71 prosent føler at arbeidet betyr mer for dem enn bare en jobb.

86 prosent rapporterer om godt samhold og mye omsorg mellom kolleger på arbeidsplassen.