Hopp til innhold

Sørlandsk førstehjelpsteknikk brukes internasjonalt

I flere år har det vært uenighet om bevisstløse pasienter bør legges i rygg- eller sideleie på ulykkesstedet. Nå ser fagfolk internasjonalt til Sørlandet og en omdiskutert førstehjelpsmetode.

Traumesideleie

I 2005 tok ledelsen for ambulansepersonellet ved Sørlandet sykehus et valg som mange var uenige i.

Foto: Sørlandet sykehus

Forsker Per Kristian Hyldmo jobbet i en årrekke som medisinsk ansvarlig for ambulansetjenesten ved Sørlandet sykehus. Stadig opplevde han at ambulansepersonell lot bevisstløse personer bli liggende på ryggen på ulykkessteder fordi man fryktet at en vending over på siden kunne skade nakken. Samtidig krysset man fingrene og håpte på at pasientene hadde frie luftveier. Dette var gjeldene praksis.

– Til slutt sa vi; Dette går ikke lenger, vi må begynne å snu pasientene over på siden. Riktig nok forsikting, men det viktigste er å sikre at pasientene får puste, forteller Hyldmo.

– Traumesideleie er tryggere

Ifølge Hyldmo, som nå er leder for traumeenheten på Sørlandet sykehus, har førstehjelpsrådene i Europa og USA vært ulike i 20-30 år. I Europa mener fagfolk at det er riktig å legge folk på siden for å sikre luftveiene, også dersom man har en nakkeskade og er bevisstløs.

– I USA skrur ambulansepersonell deg fast på en plastfjøl på ryggen, for å holde rygg og nakke i ro, men jeg forstår ikke hvordan amerikansk helsepersonell klarer å sikre fri lufttilførsel på denne måten, sier Hyldmo.

Hyldmo

For over ti år siden tok Per Kristian Hyldmo en uvanlig avgjørelse. Nå følger fagfolk i internasjonalt, i traumeekspertens oppskrift.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Traumesideleie tar utgangspunkt i stabilt sideleie. Forskjellen er at to personer utfører jobben fordi det skal være mer skånsomt. Det brukes også nakkekrage mens det bygges opp under hodet, slik at det ligger rett og ikke henger ned, som ved et stabilt sideleie.

Fagfolk ristet på hodet

I 2005 var ambulansepersonell på Sørlandet de første som begynte med denne praksisen, internasjonalt, til lite begeistring.

– Ja, det var stor motstand mot å legge pasienter på siden, sier Hyldmo.

Hyldmo jobber nå med en doktorgrad på temaet traumesideleie for stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Er det farlig å bli snudd på siden ved et nakkebrudd?

– Vi har lett grundig i litteraturen, uten å finne noe informasjon som sier at det er farlig, sier han.

Traumesideleie 2

Måten fagfolk håndterer personer med nakkeskader på varierer stort.

Foto: Sørlandet sykehus

Et vanskelig valg lønner seg

Avgjørelsen som Hyldmo og ambulansepersonellet på Sørlandet tok tilbake i 2005, er nå i ferd med å bre seg internasjonalt.

– Traumesideleie som vi begynte med i 2005 brukes i hele Norge og det står i Skandinaviske retningslinjer. Nå har også en nettside i USA laget en instruksjonsvideo for ambulansepersonell om dette, sier han.

– Endrer dette på noe på hva vanlige personer bør gjøre ved et skadested?

– Kommer du til en person som sitter bevisstløs i en bil, med hodet forover, så skal du løfte forsiktig på hodet slik at vedkommende kanskje begynner å puste igjen. Ligger den bevisstløse personen på ryggen, så er det også fare for luftveiene, og da skal du legge personen i stabilt sideleie. Våkne pasienter kan bli liggende i den posisjonen man finner dem.

– Hva om man frykter at personen har ødelagt nakken, og man ikke vil skade mer?

– Det er uansett viktigst å sikre luftveiene, dersom hjernen skal overleve, så legg den bevisstløse over på siden, understreker Hyldmo.