NRK Meny
Normal

Sørlandsbedrifter vil inn på det iranske markedet

Etter at EU opphevet handelsblokaden mot Iran tidligere i år, er det stor interesse for å komme seg inn på det iranske markedet igjen.

Aker Solutions

Flere oljerelaterte bedrifter på Sørlandet ser på det iranske markedet igjen. Landet vil framover ha behov for tjenester norske bedrifter kan tilby.

Foto: Aker Solutions

De siste ukene har NODE-klyngen som representerer flere oljerelaterte bedrifter på Sørlandet, arrangert flere workshops rundt temaet.

Leder for NODE-klyngen Anne Grete Ellingsen, sier interessen har vært stor.

– Mellom 15 og 20 bedrifter har deltatt og vi jobber nå med finne ut hvor mange av bedriftene som er interessert i å gå videre i et erfaringsnettverk som vi planlegger å etablere, sier hun.

Formålet er at de ulike bedriftene skal dele erfaringer med hverandre.

På vei tilbake

Før den internasjonale handelsblokaden mot Iran trådde i kraft, var flere av sørlandsbedriftene involvert i landet. Det stanset opp med blokaden. Nå er flere bedrifter på vei tilbake.

– Iran er en av de virkelig store oljeprodusentene. I tillegg ser de også på fornybar energi. Vi har bedrifter som er interessert i å levere innenfor begge disse områdene, sier Ellingsen.

Et av selskapene er «On and Offshore Services» i Kristiansand som jobbet i Iran før handelsblokaden trådde i kraft.

– Vi fikk med oss mye god erfaring fra sist vi var der, og ønsker nå å gjenoppta aktiviteten vår i Iran, sier administrerende direktør Terje Ulleberg.

– Er dette et viktig marked for dere?

– Ja, det er det. Vi kan leverer tjenester de har behov for. Samtidig har vi et fallende marked i Norge, noe som gjør det enda mer interessant for oss, sier han.

– Har behov for tjenester fra sørlandske bedrifter

Siden Iran har vært lukket i mange år, mener Ellingsen i NODE at iranske bedrifter har et stort behov for vedlikehold og oppgradering av utstyr, noe sørlandske bedrifter kan tilby.

Hun sier også at iranerne er veldig interessert i norsk teknologi og kompetanse.

Anne-Grete Ellingsen

Leder for NODE-klyngen, Anne Grete Ellingsen

– Vi er i verdensklasse på dette området, så de er veldig interessert i at vi skal komme på besøk for å gjøre oss kjent med deres bedrifter, sier Ellingsen.

Ifølge Ellingsen i NODE-klyngen kan det bli arrangert en tur til Iran.

– Vi vil vurdere om vi skal arrangere en tur for NODE-bedriftene, noe vi da vil gjøre sammen med norske myndigheter, sier hun.