NRK Meny
Normal

Sørlandet vant Tall Ships Races

Fullriggeren Sørlandet har vunnet Tall Ships Races i sin klasse. Torsdag kveld vant fullriggeren seilasen fra Kristiansand til Ålborg i Danmark. Skipet tok sølv på tidagersetappen fra Belfast til Ålesund.

Fullriggeren Sørlandet

Fullriggeren Sørlandet vant gull i Tall Ships-etappen mellom Kristiansand og Ålborg.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

En storfornøyd direktør for Fullriggeren Sørlandet sier det er gode sjanser for at skipet dermed tar sammenlagtseieren for hele Tall Ships Races 2015 etter at handikap er trukket fra og lagt til.

Per Filip Sommerstedt

Per Filip Sommerstedt er veldig fornøyd med at Sørlandet har vunnet Tall Ships Races.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Aldri hendt før

– Det er en komplisert finregning som gjøres nå for å finne vinneren. Men foreløpige beregningene tyder på at vi har tatt storeslem, sier direktør Per Filip Sommerstedt

– Det har aldri hendt før. Dette har vi ventet lenge på, sier han.

– Det er 12 år siden vi tok gull på en etappe, legger han til.

Det endelige resultatet blir kjent søndag.

– Uansett er jeg overveldet og veldig glad for med sølv på første etappe fra Belfast til Ålesund og gull på andre etappe fra Kristiansand til Ålborg, sier han.

Han står klar til å reise til Ålborg for å delta i seiersseremonien.

Vanskelige forhold

– Sørlandet har slitt i mange år med mangel på kompetanse. Nå har vi har unge, men meget erfarne kapteiner og et godt mannskap som kan utnytte den fantastiske fullriggeren til å manøvre seg under vanskelige forhold i Skagerrak, og vinne etappen, sier Sommerstedt.

– Det handler mye om å være en god pedagog, slik at du får uerfarne seilere til å samarbeide på en måte som gjør at fullriggeren utnyttes maksimalt, sier han.

Direktøren mener en Tall Ships-sier betyr mye for Sørlandet som skoleskip like før de, som det første skoleskipet i verden, skal seile jorden rundt.

– Seieren er kommet hjem kan man si. Seilskutetradisjonen levde lengst her nede på Sørlandet, og det er ekstra stas å slå Oslo-skipet Christian Radich og Bergens Statsraad Lemkuhl, sier Sommerstedt.