NRK Meny
Normal

Sørlandet tjener mye på båtturister

Båtturistene er en viktig inntektskilde for Sørlandet og de legger igjen titallsmillioner kroner i landsdelen i løpet av sommersesongen. Det viser en ny undersøkelse gjort av Agderforskning.

Sommer

Sørlandsk sommeridyll og båtturister hører sammen.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Den typiske fritidsbåtturisten på Sørlandet er en mann i 40-årsalderen med en årsinntekt på mellom 500.000 og 800.000 kroner.

I gjennomsnitt overnatter båtturistene 2,3 netter i en gjestehavn på Sørlandet, og legger igjen over 1800 kroner i snitt.

Tenker man seg at alle 1480 gjestehavnplassene i landsdelen er fulle i totalt 31 dager gjennom en sommersesong, så tilsvarer det over 85 millioner kroner.

Det sier seniorforsker Elisabet S. Hauge i Agderforskning.

Mannen er kaptein

Elisabet S. Hauge

Elisabet S. Hauge forteller om klare kjønnsroller blant båtturistene.

Foto: Kari Skaar / NRK

– Den typiske båtturist reiser ofte i følge med en matros, en dame. Stereotypien stemmer i stor grad. Far er styrmann og kaptein, mor er matros som hopper i land med tauet, sier Hauge.

Sammen med kollega Line Grønstad har hun spurt en rekke båtturister om hvem de er, og hvorfor de ferierer i båt langs sørlandskysten.

370 personer har svart på undersøkelsen.

Voksne uten barn

– Det er nærheten til naturen som er forlokkende når man reiser i båt. Man vil være uavhengig og dra akkurat dit man vil, akkurat når man vil, sier Hauge.

Undersøkelsen viser at de færreste reiser på båttur alene. Agderforskning har bare snakket med to personer som reiser alene.

– Det typiske er dobbelt inntekt, uten barn. Omdømmebarometeret har fokusert mye på at Sørlandet er barnas landsdel, men når det gjelder fritidsbåtturistene reiser over halvparten ifølge med andre voksne, uten barn, sier hun.

Dette er tall som reiselivet, opplevelsesbedrifter, kulturbedrifter og politikk-utformere kan gjøre nytte av, mener Hauge.

– Vi har et godt bakgrunnsmateriale for å fortsatt kunne drive en sunn og frisk utvikling av kysten, sier hun.

Gir terningkast 6

Sommer

Sørlandet får skryt av båtturistene

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Undersøkelsen viser også at båtturistene gir sørlandskysten de beste skussmål. Når de blir bedt om å kaste terning, viser gjennomsnittet terningkast 5,4.

– Rundt halvparten har gitt terningkast 6, mens svært få har gitt terningkast under 5, sier Hauge.

– Men ikke sist sommer vel, da var været heller dårlig?

– Undersøkelsen er gjort i fjor sommer, men for de aller fleste har båtferie langs sørlandskysten blitt en rutine. Bare 12 prosent svarte at dette var deres første tur. Hele 99 prosent av de som svarte på undersøkelsen sier at de vil anbefale en slik ferie til andre, sier hun.

Hauge legger til at båtturistene kommer til Sørlandet for å få sol, sommer, natur, møte med andre mennesker på tur, og en fin blanding av å overnatte i naturhavn og gjestehavn.

Hvis hun skal gi ett råd til gjestehavnene langs kysten, er det å ha mer fokus på aktiviteter til turistene.