Hopp til innhold

Operert av Flekkefjord-legen: Over 30 pasienter skal få ny vurdering

Bekymrede pasienter ringer til Sørlandet sykehus for å sjekke om de har blitt operert av legen som står bak en rekke feiloperasjoner. Så langt har 38 personer fått det bekreftet.

Sørlandet sykehus pressekonferanse

Sørlandet sykehus blir nedringt av pasienter som lurer på om de er operert av den mye omtalte legen. Her fra en pressekonferanse forrige uke.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det er helt naturlig at det er mange som er utrygge på om dette er noe de bør forfølge for deres egen helses del, sier klinikkdirektør Øystein Evjen Olsen ved sykehuset i Flekkefjord.

De siste dagene har sykehuset blitt nedringt av pasienter som lurer på om de er operert av legen som nå granskes av Helsetilsynet. Mannen er involvert i en rekke feiloperasjoner.

Hittil har 55 pasienter som er operert i Flekkefjord, sjekket om de er operert av den mye omtalte legen. Av disse er 33 personer operert av han.

Han opererte ved sykehuset i elleve år uten å være utdannet ortoped. Dette visste ledelsen.

– Det er for å gå gjennom for å se om det er noe vi skulle sett på i mer detalj. Det betyr ikke at det er 33 pasienter som er feilbehandlet, sier klinikkdirektøren.

Han begynte i jobben etter at de mange tilsynssakene kom frem.

21 pasienter har henvendt seg til sykehuset i Kristiansand. Fem av dem har blitt operert av legen og har fått tilbud om ny time.

Norsk pasientskadeerstatning opplyser til NRK at de så langt kun har fått inn et par henvendelser i forbindelse med feiloperasjonene i Flekkefjord og Kristiansand.

Finn Åge Olsen

FEILOPERERT: Finn Åge Olsen fra Lyngdal ble feiloperert i Flekkefjord fått mange telefoner fra folk i distriktet som frykter de er feiloperert av legen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Flere leger feilopererte

NRK har flere ganger omtalt feiloperasjonene ved lokalsykehuset i Flekkefjord. Fylkeslegen har i mange tilsynssaker kritisert ledelsen ved sykehuset for å ha for dårlig kontroll.

Flere leger der har utført operasjoner som har ført til pasientskader de siste årene.

I fjor ble det tatt ut tilsynssak mot en ortoped som jobbet ved sykehuset frem til våren 2018. Han sto også for flere feiloperasjoner. Helsetilsynet gransker fremdeles denne legen, og han risikerer å miste lisensen.

Det samme gjør legen som NRK har omtalt de siste dagene. Han er involvert i sju tilsynssaker de siste fire årene der det er konkludert med lovbrudd.

Flere pasienter har blitt operert uten grunn.

Etter at NRK for et års tid siden skrev om de skadde pasientene, ble legen overført til sykehuset i Kristiansand for å ta denne utdanningen.

Der fikk han fortsette å operere alene, og har på nytt gjort feil.

I slutten av januar ba sykehusledelsen legen om å gå av mens han granskes av Helsetilsynet. I tillegg skal Helse Sør-Øst skal granske Sørlandet sykehus.

Tips oss

Hei!

Jeg har skrevet flere saker om feiloperasjoner ved sykehusene i Flekkefjord og Kristiansand. Har du innspill eller tips om historier jeg bør se nærmere på? Skriv til meg her: