NRK Meny
Normal

Sopp griser til kirkene

Kirkene langs kysten blir i økende grad angrepet av sopp i ytterkledningen. I Farsund er de ansvarlige redd for at forfallet skal ta overhånd.

Video nsps_upload_2009_11_3_15_34_2_5327.jpg

De gamle trekirkene ved kysten forfaller. De blir vedlikeholdt like ofte som før, men pålegget om å bruke linoljemaling gjør at svartsoppen tar overhånd.

Leiv Jan Meberg

Kirkeverge Leiv Jan Meberg i Farsund vil ha hjelp av Riksantikvaren til å holde soppen borte fra kirkene.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

Linoljemaling har i alle år vært kjent som ei god maling, men nå er det blitt forbudt med soppdrepende tilsetninger i malinga. Da kommer svartsoppen, og det bekymrer blant andre kirkeverge Leiv Jan Meberg i Farsund.

– Her helt ute ved kysten har vi et mye større problem enn for eksempel i Setesdal. Dette florerer med svartsopp på våre kirkebygg. Både Spind kirke og gavlene på Vanse kirke er hardt angrepet, sier Meberg.

Linoljen er mat for svartsoppen. Soppen er ikke er skadelig for treverket, men får bygg til å se stygge ut. Gavlene på Vanse kirke ble malt for to år siden, men allerede nå er de igjen svarte av sopp.

– For to år siden var det hvitt og flott, i dag er det skittent og stygt. Jeg er veldig bekymret for dette gamle, flotte bygget. Jeg er bekymret for at det skal bli stående og utvikle seg mer og mer.

Skal se på problemet

Nå ønsker kirkevergen hjelp og råd fra Riksantikvaren, for hvordan man kan begrense skadene av svartsoppen.

– Jeg ønsker at Riksantikvaren, som har topp kompetanse, skal komme på banen og legge føringer og gi oss hjelp. Om de ikke kan gi økonomisk hjelp, så kan de i alle fall gi oss teknisk råd om hvordan vi skal gripe saken an, mener Meberg.

I samarbeide med malingsprodusentene vil Riksantikvaren nå se på hvordan problemet kan løses.