Hopp til innhold

Somaliere kritisk til de papirløse

Unge somaliere som ikke har lovlig opphold her i landet begår kriminalitet og bør interneres. Det mener somaliere med lovlig opphold i Kristiansand.

Markens

Den somaliske foreningen i Kristiansand vil ha papirløse landsmenn vekk fra gata. De er dårlige forbilder, mener foreningen.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

Sisay Tilahun (t.v) og Abdullaahi Ahmed Ali

Sisay Tilahun (t.v) og Abdullaahi Ahmed Ali er bekymret for de papirløse kriminelle somalierne.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK
Magnus Andreassen

Politiinspektør Magnus Andreassen sier somalierne er ureturnerbare og ikke kan sendes tilbake til Somalia etter kriminelle handlinger i Norge.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Åse Michaelsen

Stortingspolitiker Åse Michaelsen (Frp) vil ha et lukket mottak for kriminelle asylsøkere på Sørlandet som venter på utsendelse.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
UDI

Det er UDI som formelt fatter utvisningsvedtak og ingen somaliere blir sendt tilbake til hjemlandet slik forholdene er nå.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Den somaliske foreningen mener papirløse, kriminelle ungdommer er dårlige forbilder for somaliske barn her i landet, og frykter økt kriminalitet blant de som vokser opp.

Styremedlem Sisay Tilahun i Den somaliske foreningen er bekymret for sine barn og vil ha unge kriminelle somaliere bort fra sentrum.

– De må vekk fra gata, sier Tilahun.

Redd for egne barn

Tilahun har to små barn og er redd for at de papirløse kriminelle somalierne blir dårlige forbilder for andre somaliske barn.

Det bor rundt 1000 somaliere i kristiansandsregionen, ifølge foreningen.

En god håndfull er unge somaliere, uten foreldre, som oppholder seg ulovlig i landet og driver med kriminalitet, hevder Tilahun.

Dyre moteklær

Tilahun får støtte fra lederen i foreningen Abdullaahi Ahmed Ali.

Han sier han har vansker med å forklare sønnen sin hvorfor enkelte unge har svært dyre merkeklær uten verken jobb eller oppholdstillatelse.

Nå roper Den somaliske foreningen et varsko, og ber politikere og politi våkne opp.

– Hvis ikke de kriminelle fjernes fra gata kommer langt flere til å velge den løpebanen i framtida, sier Ali.

Han mener foreldreløse unge asylsøkere som kommer i framtida ikke må plasseres i kollektiv, men få et individuelt tilbud.

Kan ikke sendes ut

– Utfordringen i denne saken er at somalierne er ureturnerbare og ikke kan sendes ut av landet selv om de formelt er utvist.

Det sier politiinspektør Magnus Andreassen ved Agder politidistrikt til NRK.

– Så unge kriminelle somaliere uten papirer kan fortsette å bli her?

– Om de har papirer eller ikke spiller ingen rolle. Så lenge vi vet at de kommer fra Somalia så transporter ikke Norge folk tilbake til Somalia slik forholdene er nå, sier Andreassen.

Han sier at politiet slik sett ikke har noen mulighet til å få disse kriminelle ut av landet.

– Når disse personene gjør noe kriminelt, så oppretter politiet en sak og sender saken over til UDI med forslag om utvisning. Også er det UDI som bestemmer om de skal utvises. Dette er avhengig av om de er returnerbare eller har ID-papirer som gjør at vi kan få de inn i vedkommende land, sier Andreassen.

Internering

Andreassen ønsker ikke å mene noe om forslaget fra Den somaliske foreningen i Kristiansand om å stenge inne eller internere de kriminelle somalierne.

– Dette er en politisk avgjørelse og det er opp til politikerne å bestemme dette, også vil politiet effektuere de politiske vedtakene som gjøres, sier Andreassen.

799 personer søkte om beskyttelse i Norge i januar i år. Dette er en liten nedgang sammenlignet med i fjor og somaliske asylsøkere utgjorde den største gruppen, etterfulgt av personer fra Eritrea og Afghanistan, viser nye tall fra UDI.

Lukket mottak

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen fra Frp i Vest-Agder sier til NRK at hun støtter tanken om internering av de kriminelle somalierne.

– Vi bør etablere et lukket mottak på Sørlandet, slik som det vi har på Trandum, hvor vi kan plassere de kriminelle asylsøkerne, sier Michaelsen til NRK.

Hun mener det bør lages et mottak hvor dørene kan låses slik at asylsøkerne ikke kan gjøre kriminelle handlinger.

Siste nytt fra NRK Sørlandet