Ber politikerne tenke seg godt om

Miljøminister Erik Solheim sier han er overrasket over at det borgerlige flertallet i Kristiansand varsler omkamp om de omstridte sjøbodene på Flekkerøy.

Erik Solheim på Flekkerøya

I april i fjor var Erik Solheim på befaring på Flekkerøy i Kristiansand. I juni kom avgjørelsen om at alle som har innredet sjøboder på Flekkerøy må tilbakeføre dem om de ikke får dispensasjon.

Foto: Håkon Eliassen

Han mener det er alvorlig dersom politikerne prøver å gamble på et regjeringsskifte, i stedet for å følge lovlige vedtak.

– Jeg vil be politikerne i Kristiansand om å bruke helga til å tenke seg veldig grundig om. Å nekte og iverksette noe som er gjort på basis av Stortingets vedtak er en veldig farlig politikk.

– Hvis rødt- eller grøntstyrte kommuner skulle nekte å iverksette politikk fra et blått storting og omvendt, er vi på en vei som veldig fort vil gjøre Norge til et mye fattigere og dårligere samfunn enn i dag. Og dette er hva vi forbinder med helt andre styreformer enn det norske, sier Solheim.

Bestemte at bodene må tilbakeføres

400–500 sjøboder og lagerbygg brukes i dag i praksis som hytter på Flekkerøy i Kristiansand, og kommunen har ønsket å omgjøre byggene til fritidsboliger.

Erik Solheim på Flekkerøya

Miljøminister Erik Solheim mener hans forslag til løsning på den lange sjøbodstriden ble så godt mottatt at politikerne bør tenke seg godt om før de velger å følge vedtaket.

Foto: Håkon Eliassen

Men i juni i fjor bestemte Solheim at folk som har innredet sjøbodene med senger og kjøkken, ikke har lov til dette, dersom det ikke er søkt om. Eldre bygg oppført før 1995 fikk et smutthull i regelverket.

Men onsdag vedtok bystyret i Kristiansand at de vil ta en omkamp med ministeren. De har gjort det klart at kommunen ikke vil kontrollere bodene. Det reagerer Solheim kraftig på.

– Å ikke ville iverksette et lovlig fattet vedtak er et signal til allmennheten som jeg tror politikerne vil tenke annerledes om når de får en rolig helg og får senket skuldrene, sier Solheim.

Overrasket over politikerne

– Jeg er veldig overrasket over det Kristiansand nå velger å gjøre. For det første er det minst 50 prosent sjanse for at vår regjering fortsetter etter valget i 2013, og å gamble på noe annet er i alle fall å spille med usikre odds.

– Men jeg er mer overrasket over at man ikke ser ut til å forstå konsekvensene av sin handling. Det jeg la fram var et kompromiss som møtte stor forståelse på Sørlandet.

– Flekkerøy vel uttalte seg positivt om det jeg foreslo og det var mange politikere som sa at dette var det beste kompromisset som noen kunne komme fram til, i en veldig vanskelig situasjon.

Siste nytt fra NRK Sørlandet