– Vi tror dette vil bli et bevisstgjørende og morsomt fellesprosjekt hvor hele familien kan delta. Målet er at vi alle skal kaste mindre mat, sier Solvor Stølevik, miljørådgiver i Kristiansand kommune.
De er nå på jakt etter 10–15 barnefamilier som har lyst til å være med på prosjektet MatVinn i Kristiansand. Familiene skal undersøke hvor mye mat som havner i søpla – og hvorfor den havner der. Målet er å redusere svinnet og inspirere andre til å gjøre det samme.
– Vi ønsker å ha med alle typer familier. Målet er å få en bevisstgjøring rundt hva man kaster av mat og om det går an å gjøre noen grep for å kaste mindre, forklarer Stølevik.
- Les mer:
Både Bjørn Wattne Østerhus og Solvor Stølevik innrømmer at de selv kaster fullt spiselig mat hjemme. – Vi har et forbedringspotensial og hele familien jobber for å bli bedre, sier Stølevik.
Foto: Heidi Ditlefsen / NRKHusholdningene kaster mest
Kristiansand kommune har satt seg som mål å bli den kommunen i landet som er best på matsvinn-reduksjon og har satt i verk flere ulike tiltak. MatVinn-prosjektet inngår som ett av dem.
I Norge kaster vi totalt 355 000 tonn mat hvert år. Ifølge prosjektleder Elisabeth Riise Jenssen i Framtiden i våre hender, er det husholdningene som kaster mest.
– Hver av oss kaster i gjennomsnitt 42.1 kilo fullt spiselig mat årlig. Mange blir overrasket når de får høre dette, men forbrukerne står for hele 61 prosent av det totale matsvinnet, sier Riise Jenssen.
- Les mer:
- Les mer:
Elisabeth Riise Jenssen, prosjektleder i Framtiden i våre hender har allerede fått påmelding fra flere familier i Kristiansand som ønsker å være med i MatVinn-prosjektet, men hun har plass til flere.
Foto: PrivatSkal bli best i Norge
Kristiansand kommune samarbeider blant annet med Framtiden i våre hender om MatVinn-prosjektet. Prosjektlederen synes det er gøy at kommunen har bestemt seg for å bli best i Norge.
– Vi har troa på at Kristiansand kan få til mye gjennom denne satsingen og synes det er gøy å jobbe med familier på denne måten. Vi ønsker å engasjere folk til å se at de både kan ha mye å si, og mye å vinne, på gjøre noen enkle grep hjemme, sier Elisabeth Riise Jenssen.
- Les mer:
- Les mer:
I Norge kaster hver og en av oss i gjennomsnitt 42 kilo fullt spiselig mat hvert år.
Foto: Kjartan Ovesen / NRKSparte 12.000 kroner
Hun kommer med følgende eksempler fra liknende MatVinn-samarbeid organisasjonen har hatt i andre kommuner:
– I Fredrikstad reduserte en av familiene som var med matsvinnet sitt med 80 prosent i løpet av fire uker. En familie i Asker vil kunne spare 12.000 kroner i året ved å fortsette med de gode vanene fra de fire ukene de var med i prosjektet, i forhold til utgangspunktet.
Prosjektet går over fire uker og starter etter vinterferien. Familiene vil få utdelt enkelt måleutstyr og blir fulgt opp underveis.
Solvor Stølevik opplyser at folk kan lese mer og melde seg på via kommunens egen hjemmeside.
- Les mer:
- Les mer:
Eirin Egebakken jobber i Kristiansand kommunes kantine. Hun sier matsvinnet er lite. Det lille som blir, tar hun med seg hjem til de sju hønene på gården hvor hun bor.
Foto: Heidi Ditlefsen / NRK