NRK Meny
Normal

Søker beskyttelse mot tvangsgifte

Ni jenter har det siste året brukt botilbudet som Kristiansand kommune har opprettet for jenter og gutter som risikerer tvangsekteskap.

Venner Illustrasjonsbilde

Unge jenter og gutter som frykter at deres foreldre planlegger å gifte dem bort uten barnas samtykke, kan få hjelp. (illustrasjonsfoto)

Foto: ScanStockPhoto

I tillegg til tak over hodet får ungdommene oppfølging fra kommunen.

Skjermes i et halvt år

Jentene som har søkt tilflukt mot tvangsgifte i Kristiansand kommer fra land som Pakistan, Somalia og Afghanistan. Men også jenter fra Palestina og Libya har søkt tilflukt i kommunens tvangsgifteprosjekt.


I løpet av halvannet år har til sammen ni jenter bodd i botilbudet. Av rapporten går det frem at de anonyme boligen har flere sikkerhetstiltak som elektronisk nøkkelsystem. I tillegg kommer innbruddsalarmer og voldsalarm.

Målet er å gi beboerne et trygt og skjermet sted å bo i inntil seks måneder. I tillegg kommer det tilbud om støtte og hjelp videre for de som har flyktet tvangsekteskap eller lever under trussel om tvangsgifte.

Toårig prosjekt

Kristiansand ble tildelt 475.000 kroner til dette toårige prosjektet. Boligene ble tatt i bruk 1. juli i 2010 og er ikke bare beregnet for unge kvinner, men også unge menn og kjærestepar som må leve i skjul.

Boligene har hemmelig adresse av hensyn til brukernes sikkerhet og anonymitet.

Til dette prosjektet er det ansatte i til sammen to og en halv fulle stillinger. De samarbeider med politiet og andre i hjelpeapparatet for i størst mulig grad gi beboerne en trygghet der de skal være,

Kommunen og politiet skal også ha ansvar for å beskytte unge mennesker som har rømt fra andre deler av landet.