Homofil prest skuffet over biskoper

Gaute Granlund fra Kvinesdal er åpen homofil prest. Sognepresten i Røst i Lofoten er skuffet over de fire biskopene som sier nei til å vie homofile i kirken.

Gaute Granlund

Gaute Granlund fra Kvinesdal er sogneprest i Røst i Lofoten. Han ønsker å vie homofile par.

Foto: Privat

Torsdag ble det kjent at åtte av 12 biskoper vil at Kirken skal vie homofile par. Men biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, er en av fire biskoper som gikk imot på bispemøtet.

At Reinertsen er imot at lesbiske og homofile kan formalisere sitt samliv i kirken, er gammelt nytt, men det er skuffende, sier den homofile sognepresten Gaute Granlund fra Kvinesdal.

Granlund er nå sogneprest i Røst i Lofoten.

Mann og kvinne

Biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, mener ekteskapet er noe som inngås mellom mann og kvinne.

Stein Reinertsen

Biskopen i Agder og Telemark mener ekteskapet er mellom mann og kvinne.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

De åtte biskopene forsøkte å komme til enighet ved å finne en løsning alle 12 biskopene kunne godta. Derfor anbefalte de åtte at Kirken samlet seg om en forbønnsliturgi for homofile som er viet borgerlig.

Men biskopene i Bjørgvin, Oslo, Møre og Agder og Telemark sa nei til dette forslaget også. Reinertsen mener at man ikke kan gi aksept gjennom bønn.

– Når vi ber for noen, er det også en aksept for det som har skjedd. Det ville være litt underlig å si at homofile ikke kan vies, men få akspet gjennom bønn, mener Reinertsen.

Kirkemøtet avgjør

Neste år i april i Kristiansand skal kirkemøtet avgjør spørsmålet. Sogneprest Granlund tror likevel at uansett utfall vil noen bli støtt.

– Noen vil alltid føle seg forskjellsbehandlet. Nå har vi en situasjon i kirken hvor majoriteten vil vie lesbiske og homofile. Da blir det interessant å se hvor tolerante de konservative er, sier Granlund til NRK.