NRK Meny
Normal

Snøskuterkjøring i utmark får flertall i Stortinget

Senterpartiet sikrer flertall i Stortinget for regjeringens forslag om å tillate kjøring med snøskuter i egne løyper i utmark.

Snøskuter

Det er kommunene som skal bestemme hvor snøscooterløypene skal gå, men løypene skal ikke legges i verneområder, foreslåtte verneområder eller nasjonale villreinområder.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Forslaget fikk torsdag støtte av flertallet i Stortingets energi- og miljøkomite med støtte fra Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet. Regjeringens støttepartier Venstre og KrF sier begge nei.

Seks sørlandskommuner har deltatt i en prøveordning med snøskuterløyper.

Sirdal, Hægebostad, Åseral, Valle, Gjerstad og Åmli kommune har en tid hatt lov til å åpne løyper for fritidskjøring med snøskuter. Nå kan dette bli en permanent ordning.

Venstres nestleder Ola Elvestuen, som er leder i energi- og miljøkomiteen, mener snøscooterløypene vil ødelegge både for dyrelivet og for folks mulighet til å oppleve stillhet i naturen.

– Det er synd at Senterpartiet sikrer regjeringen flertall for en dårlig forberedt sak, sier han.

Ikke i verneområder

Senterpartiets Marit Arnstad mener på sin side at lovendringen styrker det lokale selvstyret.

– Jeg mener at kommunene er de beste til å bestemme om og hvordan de vil legge til rette for løyper for fritidskjøring med snøscooter, sier hun.

Det er kommunene som skal bestemme hvor snøskuterløypene skal gå, men løypene skal ikke legges i verneområder, foreslåtte verneområder eller nasjonale villreinområder. I tillegg skal det tas hensyn til reindriften.

Miljøpartiene rystet

SVs Heikki Eidsvoll Holmås er svært misfornøyd.

– Norsk natur gjøres nå om til en lekeplass for snøskuter. Det er trist for alle oss som går på ski for å oppleve stille natur, sier han.

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson sier friluftsfolk bør være «dypt rystet».

– Alle som er glade i norsk natur bør skremmes av den bevisstløse holdningen til tradisjonelt friluftsliv som regjeringen har utvist i denne saken, sier han.

– Utviklingen i scootertrafikken i Sverige og i deler av Nord-Norge viser at denne politikken vil bety at stadig flere velger scooter i stedet for ski.

Ikke frislipp

– Det er ikke snakk om et frislipp av snøskuterkjøring. Kommunene må ta mange hensyn, blant annet til friluftsliv og naturen. Målet med forslaget er ikke mer snøskuterkjøring i utmark, men å styrke det lokale selvstyret, har miljø- og klimaminister Trine Sundtoft tidligere sagt.

Hun understreket at det vil være opp til den enkelte kommune om den ønsker å etablere snøskuterløyper.

– Jeg har tro på at vettet er jevnt fordelt i dette landet, og at lokalpolitikere vil ta hensyn både til friluftsliv og natur, sa hun.