Politiet: – Ingen personer tatt av snøskred på Hovden

Trolig var det én alpinist som utløste snøskredet i alpinsenteret på Hovden i Aust-Agder. Politiet har vært i kontakt med vedkommende.

Snøskred Hovden

Det har gått et snøskred i skisenteret på Hovden.

Foto: tipser

– Vi tror vi har avklart at det var én person som beveget seg inn i rasområdet og utløste skredet. Vi har vært i kontakt med vedkommende, sier operasjonsleder Jon Kvitne i Agder politidistrikt.

Det var var like før klokken 13 onsdag at det ble slått full alarm. En gjest i alpinanlegget på Hovden så skredet bli utløst og varslet dermed nødetatene. Det ble raskt igangsatt et omfattende søk.

Øverst i alpinanlegget

Skredet gikk langt oppe i alpinbakken, mellom løypene Bratthenget og Nåløyet. Stolheisen ble stengt etter at raset gikk.

Skredet ble oppgitt å være omtrent 60 ganger 30 meter. Daglig leder Sture Pilegård ved Hovden alpinsenter sa til NRK like etter at det var observert spor inn i skredområdet. Derfor besluttet de å tilkalle nødetatene.

Snøskred på Hovden

Politiet har nå konkludert med at det ikke er mennesker i snøskredet.

Foto: tipser

Flere hunder i søket

Det har vært store mannskaper involvert i søket. Blant annet fjellredningsgruppen som er stasjonert på Hovden, lokalt brannvesen og ansatte ved Hovden alpinsenter.

En hundefører fra Norske redningshunder har bidratt i søket samt en lavinehundfører som ankom med redningshelikopter fra Sola.

Det ble gått manngard gjennom hele rasområdet uten funn av personer.

Ingen tatt av skredet

Nødetatene tok ingen sjanser og holdt på med søket inntil man med sikkerhet kunne si at det ikke var folk som var tatt av skredet.

Like etter klokken 15 konkluderte politiet med at ingen personer var tatt av snøskredet.

Daglig leder ved Hovden Alpinsenter AS, Sture Pilegård, er krystallklar på hva som utløste snøskredet. – Et skred ble utløst av en gjest som vandra i deler av anlegget som ikke er preparert, forteller han.

Sture Pilegård

Daglig leder ved Hovden Alpinsenter AS, Sture Pilegård, kan puste lettet etter at det ble klart at det ikke er folk i skredet på Hovden. (Arkivbilde)

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Noe av det vi frykter mest

Han sier skred er noe av det alpinanlegget frykter mest.

Anlegget har daglige skredvarslinger ved heisene. Det bør gi tilstrekkelig informasjon om skredfaren, mener Pilegård.

– Vi lager en vurdering på skred hver eneste morgen, før gjestene kommer ut i anlegget, sier han.

Skilting informerer om faregrader fra 1 til 5, der 5 er høyeste faregrad. Han mener faregrad 2 og 3 kan representere de farligste varslingene, fordi faren er tilstede, samtidig som den muligens ikke oppfattes overhengende for publikum.

Slapp med skrekken

– Så vidt jeg forstår nå, slapp både gjesten og oss alle med skrekken. Vi må la dette være en advarsel om at man må utvise ekstrem forsiktighet når man beveger seg utenfor preparerte løyper, sier Pilegård.

Skred på Hovden

Det ble gått manngard gjennom skredområdet uten funn av personer.