NRK Meny
Normal

Snillhet skaper trøbbel

- Bilister som slipper andre biler inn i køen ødelegger for alle, mener veisjefen.

Kø

På Vågsbygdveien står tusenvis av bilister og stamper i rushet hver dag.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Velmenende sjåfører ødelegger trafikkflyten på Sørlandets verste køvei, Vågsbygdveien, når de slipper inn bilene fra sideveiene.

Det mener distriktsveisjef Johan Mjaaland.

LES: TILTAK MOT KØ-TRØBBEL

Nå vil Statens vegvesen sette en stopper for snillhetskulturen, med å sette opp trafikklys.

Får to trafikklys

- I dag ser vi at det er stor trafikk på Vågsbygdveien, og ved alle lokalveiene og avkjørslene virker det som om hovedtrafikken slipper inn andre biler. De gjør det av høflighet og snillhet, men det skaper mer kø på hovedveien, sier Mjaaland.

Johan Mjaaland

Distriktsveisjef Johan Mjaaland vil ha lyskryss ved sideveiene til Vågsbygdveien.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Andre steder i landet er det blitt satt opp trafikklys for å hindre nettopp dette, og nå vil Statens vegvesen gjøre det samme på Vågsbygdveien. Det er snakk om at det skal settes på trafikklys i et par kryss, blant annet ved veien til Andøya.

- Vi jobber nå med å få lyskryss som de må forholde seg til det. Da må det samles opp flere biler på lokalveien før de får grønt og slippes inn på hovedstrømmen, sier Mjaaland.

Store trafikkproblemer

Det skal bygges ny vei til den store bydelen i Kristiansand, men det vil fortsatt gå mange år før den kommer. I mellomtida letes det febrilsk etter tiltak som kan dempe trafikkproblemene, blant annet lages det kollektivfelt og andre tiltak som hjelper busssene fram.

Bilist

Hver døgn kjører mellom 20 000 og 22 000 biler på Vågsbygdveien.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Hver døgn kjører mellom 20 000 og 22 000 biler på denne riksvegen. De store trafikkproblemene fører til at boligbyggingen i bydelen langt på veg er stoppet av myndighetene.

- Vil lyskryss løse køproblemet?

- Nei, det vil det ikke, men dette er ett av flere bidrag vi jobber med for å få bedre flyt på Vågsbygdveien, og dermed også få bussen raskere fram, der det ikke er kollektivfelt.