NRK Meny
Normal

Snart premiere på Skumringslandet

Filmregissør Paul Magnus Lundø hyller sin avdøde bestekamerat fra Kvinesdal som omkom under innspillingen av Skumringslandet. Nå nærmer det seg premiere.

Det nærmer seg premiere på filmen Skumringslandet. To medarbeidere på filmsettet omkom i forbindelse med filminnspillingen. Det har preget den ferdige filmen.

Spillefilmen Skumringslandet nærmer seg kinopremiere. Regissøren Paul Magnus Lundø, som er bosatt i Kristiansand, legger siste hånd på filmen om selve filminnspillingen, som skal inngå i DVD-tilbudet.

Aldri funnet

Paul Magnus Lundø

Filmregissør Paul Magnus Lundø mistet to gode kolleger under filminnspillingen til Skumringslandet for tre år siden.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Underveis dukker det stadig opp bilder av produsent Daniel Henriksbø og B-fotografen Mats Bjarg.

Begge omkom da de ble skylt til havs ved Stapnes i Sør-Rogaland, i november for tre år siden.

Det vekker også sorg og minner, om gode kamerater og kolleger, som ble revet bort fra arbeidet med filmen.

Sammen med et tredje medlem av filmteamet skulle de gjøre noen siste, dramatiske filmopptak i den kraftige stormen.

Alle tre ble tatt av en voldsom bølge. En klarte å komme seg i land. Henriksbø og Bjarg har aldri blitt funnet.

Har jobbet med prosjektet siden 2005

For Paul Magnus Lundø ble tragedien et vendepunkt. Realiseringen av Skumringslandet var i utgangspunktet gjennomføringen av en guttedrøm. Helt siden 2005 har han arbeidet med filmprosjektet. Fra ide og manuskript, via bygging av kulisser, sammen med bestekameraten Daniel Henriksbø.

– Dødsfallene brakte et helt annet alvor inn i filmproduksjonen, sier Lundø. Respekten for de to som døde, var også en drivkraft for å fortsette, og gjennomføre arbeidet med filmen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skumringslandet

9. oktober har Skumringslandet førpremiere i Kristiansand. Filmen settes opp på kino resten av landet 10. oktober. Her fra innspillingen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Stjerneskuespilleren Kim Bodnia, kjent fra tv-serien «Broen», har en sentral rolle i filmen. Han har også trådt til som innspillingsleder. Den skotske skuespilleren Ewan Bremner, kjent fra «Trainspotting», samt norske størrelser som Sverre Anker Ousdal og Jørgen Langhelle, har andre bærende roller.

Paul Magnus Lundø

Paul Magnus Lundø har jobbet med filmprosjektet siden 2005 og har vært hans guttedrøm.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
Paul Magnus Lundø

Nå nyter regissør Paul Magnus Lundø tilværelsen som nybakt pappa.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Filmregissør Lundø kommer opprinnelig fra Sokndal i Sør-Rogaland, hvor innspillingen av Skumringslandet har funnet sted. Filmen handler om en seriemorder i middelalderen. Nærmere bestemt til 1348, året før svartedauden kom til landet. Regissøren har latt seg inspirere av eventyrtegneren Kittelsen og av myter og naturkrefter.

– På en måte to svangerskap som er avsluttet

På privatplanet kan knapt kontrasten være større. I leiligheten i Dronningensgate i Kristiansand, er det lille Mio, åtte uker gammel, som er hovedpersonen. Det er det nye livet, som nå preger regissøren.

– Det er på en måte to svangerskap som er avsluttet, sier Lundø. Det ene ble til spillefilm, det andre til lille Mio.

– Der er mange likhetspunkter. Jeg er glad i begge, men vet jo akkurat like lite om hvordan verden vil ta imot denne lille karen, som hvordan publikum vil ta imot filmen.

Mange innbyggere i hjembygda Sokndal har deltatt i filminnspillingen. Derfor hedres bygda med en utendørs visning av filmen lørdag 4. oktober.

I Kristiansand har filmen førpremiere torsdag 9. oktober, mens den settes opp på kino i resten av landet fredag 10. oktober.