NRK Meny
Normal

Snart kan denne veggen skinne

Det nærmer seg en løsning for striden rundt det omdiskuterte Lassens hus i Arendal.

Lassens hus i Arendal

Det kalles på folkemunne «skammens hus» og er tilsynelatende i sterkt forfall. Men til tross for utseendet skal huset være ikke være spesielt dårlig vedlikeholdt.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Torsdag vedtok bystyrets komité for kultur, miljø og næring i Arendal enstemmig at det er behov for oppussing av Lassens hus, og at kommunen kjøper husets hageanlegg.

Politiker Rune Sævre foran Lassens hus i Arendal

Bystyrets komité for næring, miljø og kultur var forrige måned på befaring blant vernede hus på Tyholmen.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Saken skal behandles i bystyret om ei uke, og SVs Rune Sævre sier han tror komiteens vedtaket også vil få flertall i bystyret.

Må tas vare på

– Vi er i god dialog med grunneier som er interessert i at huset blir tatt vare på og at lokale krefter tar ansvar for det framover, sier Sævre.

Han håper flere ideelle organisasjoner kan gå sammen om å kjøpe huset.

– Vi ønsker først og fremst at grupper som har interesser innenfor bevaring og kulturminnevern, som Historielaget, Fortidsminneforeningen og flere andre, skal kjøpe huset. Vi vil lage et samlested for organisasjoner som ønsker å ta vare på slike deler av Arendal by, sier Sævre.

Hvor pengene til kjøp og restaurering skal komme fra er ikke klart, men Sævre håper at blant andre Riksantikvaren vil bidra.

– Mange har interesse av at det gjøres noe her.

Lang konflikt

Lassens hus er en del av gullrekka på Tyholmen, og ligger vegg i vegg med Arendals gamle rådhus.

Huset er Arendals første i empirestil og ble oppført av Chr. Fürst. Til huset hører det med en to mål stor hage, som ligger som en bortgjemt oase midt på Tyholmen.

Huset fra 1809 ble fredet av Miljøverndepartementet i 1999. Etter en lang konflikt mellom huseier og vernemyndighetene om en skillevegg i husets fjerdeetasje, måtte miljøvernministeren etter henvendelse fra Sivilombudsmannen beklage feil i saksbehandlingen.

Konflikten og den lange saksbehandlingstiden førte til at huset aldri ble ferdig restaurert, og ser nå svært forfallent ut. Huset har derfor i flere år vært gjenstand for heftig debatt i Arendal.

Vil selge til rett kjøper

Huseier Leif-John Abel Engh sier han flere ganger har forsøkt å avhende eiendommen – og da spesielt hagen – til Arendal kommune, uten å ha kommet i mål. Han håper nå at kommunen vil kjøpe hagen.

– Hvem som er rett eier for huset vet jeg ikke, men det må eies av noen som elsker det. Hvem som er rett eier av hagen er jeg ikke i tvil om: Det er kommunen og eventuelt fylket.

– Hvis vi kan komme til en ordning slik at hagen kan bli offentlig tilgjengelig, tror jeg ingen i Arendal vil angre på det i ettertid.

Abel Engh sier han syntes det var rart at ikke Arendal kommune sikret seg eiendommen da han kjøpte den, og mener det er viktig at politikerne nå kjenner sin besøkelsestid.

– Forsvinner denne hagen inn i den private sfære nå, kommer den aldri i offentlig eie. Jeg kan garantere at vi skal bli enige om en pris. Jeg er ikke ute etter å tjene penger på eiendommen.

Ingen protest

Abel Engh sier han er genuint lei seg for at huset har fått den skjebnen det har fått. Han forsikrer imidlertid at huset ikke er i teknisk dårlig stand, og at han ikke har unnlatt å male huset som en form for protest.

– Det ble malt for 14 år siden av en velrennomert maler og vi gikk senest i høst over taket på grunn av en lekkasje.

– Men jeg er ikke interessert i å pynte på huset før et salg, skal du gjøre noe, må du gjøre det ordentlig. Huset er en ærverdig gammel dame, jeg er ikke interessert i å gi henne botox i leppene.

Vil åpne hagen for allmennheten

Bystyrets komité for kultur, miljø og næring mener altså, som grunneieren, at Arendal kommune bør kjøpe hageanlegget, slik at hagen kan bli tilgjengelig for alle.

Politiker Rune Sævre foran Lassens hus i Arendal

Initiativtaker til en interessegruppe for Lassens hus, bystyrepolitiker Rune Sævre (SV), håper det endelig skal komme en løsning.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Hagen bør kjøpes av eiendomsforetaket i kommunen, så vi kan sikre hagen som en grønn lunge og et parkanlegg i Arendal sentrum, sier Sævre.

– Hageanlegget står gjengrodd i dag. Egentlig er hagen en perle med et gammelt damanlegg. Den bør stelles og skjøttes.

Ønsker innspill

Sævre er initiativtaker til en interessegruppe for Lassens hus, som består av folk med kunnskap om botanikk, historie og arkitektur. Denne gruppa vil i tiden framover kartlegge hva som bør gjøres for at hus og hage skal bli tatt vare på.

– Vi skal nå beskrive husets helsetilstand. Dette er en fasade i Arendal som vi må sikre med god oppussing og med kulturminnevern inne i huset.

– Vi ønsker å ta imot ideer til hvordan vi kan redde og sikre dette huset. Vi håper flere blir delaktige og at folk som er interessert melder seg.