Smuglet heroin i magen: – Utsetter seg for dødsfare

Tollerne fryktet en dansk smugler ville dø da heroin trolig lekket ut i magen hans under kontroll i Kristiansand.

Heroinkuler

Bildet viser noen av kulene med heroin som den danske statsborgeren smuglet innvendig.

Foto: Tolletaten

Natt til nyttårsaften kontrollerte tollerne fotpassasjerer fra Danmark med narkotikahund under ankomst i Kristiansand.

Hunden markerte på en 26 år gammel dansk statsborger som ble tatt til side for kontroll. I trusa på mannen ble det raskt funnet tre såkalte svelgekuler.

En hurtigtest gjorde utslag på heroin.

Plassert på spesialtoalett

Helge Breilid

Kontorsjef i Tollregion Sør-Norge, Helge Breilid.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Siden det ble funnet svelgekuler, var det nødvendig å sjekke om han hadde mer stoff innvendig i kroppen. Mannen ble derfor plassert på Tolletatens spesialtoalett, forteller kontorsjef i Tollregion Sør-Norge, Helge Breilid.

Mens mannen satt på toalettet ble han plutselig svært dårlig.

Han innrømmet at han hadde både svelget og innført kuler med heroin i kroppen, og fryktet at stoffet begynte å lekke ut.

– Av erfaring vet vi at livet står på spill når personer, som smugler innvendig, viser slike symptomer. Kontrollen ble dermed avbrutt og mannen ble brakt med ambulanse til sykehuset i all hast, forteller Breilid.

Gitt motgift

På Sørlandet sykehus ble mannen gitt motgift og stabilisert under oppsyn av to tollere og en polititjenestemann.

Røntgenkontroll av 26-åringen viste at han hadde smuglet 16 enheter med heroin i magesekken og tarmen. Flere pakker kom ut på sykehuset og senere på politiets glattcelle.

Totalt er det beslaglagt 150 gram som er sendt til Folkehelseinstituttet for grundigere analyse.

– Svelgekulene som ble funnet, viste seg å være svært dårlig pakket. Det finnes eksempler på at kurerer har omkommet når innholdet lekker ut. Disse menneskene utsetter seg for dødsfare når de velger å smugle på denne måten, advarer Breilid.

Mannen sitter nå varetektsfengslet. Etter det NRK erfarer har mannen fortalt at han skulle få 100.000 kroner for jobben med å smugle stoffet til Norge.

Jakter på bakmenn

Etterforskningsleder ved narkotikaavsnittet på Kristiansand politistasjon, Håkon Storesund sier saken er under etterforskning, og at politiet jakter på bakmenn. Foreløpig er ingen andre siktet i saken.

– Etterforskningen i slike saker har alltid som mål å avdekke bakmenn. Vi ønsker å finne ut hvor stoffet kom fra, hvor det skulle og hvem som har organisert transporten. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Storesund.