Smuglere bruker norske skilter

Polske smuglere kopierer norske bilskilt for å unngå tollkontroll.

Varebiler på finn.no

Polske smuglere leter opp norske biler til salgs på finn.no og kopierer skiltene som de bruker på smuglerturer til Norge.

Foto: Skjermdropp: finn.no

Smuglerne søker opp norske biler på Internett og setter like skilt på samme biltype i Polen. Det gjør at risikoen for å bli stoppet i Norge er mindre, når de frakter tobakk og alkohol inn i Norge.

Helge Breilid, seksjonsjef ved Tollregion Sør

Kontorsjef ved Tollregion Sør, Helge Breilid, sier tollernes jobb stadig blir mer utfordrende.

Foto: NRK

Krevende

Kontorsjef ved tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, sier de falske skiltene gjør det svært krevende for tollvesenet å avsløre smuglerne.

– Tidligere kunne vi stoppe polskregistrerte varebiler som vi kunne se hadde mye last. Så utviklet det seg videre og smuglerne begynte å stjele norske og svenske bilskilt.

– Dette kunne vi også avdekke, og det har de skjønt, for nå har de begynt å kopiere norske skilt. De går inn på finn.no og finner biler til salgs som de kopierer skiltene på. Utfordringa for tollerne er blitt mye større, sier Breilid.

Kontroller langs veiene

Breilid sier smuglerne jobber målrettet for å lure seg unna tollkontroll. Den nye metoden har gjort at tollvesenet stopper flere biler enn de har gjort tidligere. Stadig er de ute på landeveien for å avsløre smuglerne.

– Dette er biler som har kommet via Sverige og skal levere laster på Sørlandet og Vestlandet. Vi er titt og ofte ute på landeveien for å prøve å fange opp noen av disse, sier Breilid.

– I all hovedsak dreier det seg om polske organisasjoner som spytter store mengder sigaretter og alkohol inn i Norge på denne måten. Det er ikke avdekket store partier narkotika.