Smugler stakk fra tollerne

En 36 år gammel polakk ble i helga stoppet med bilen full av smuglersigaretter, øl og brennevin.

Smuglervarer

Det ble litt kaos da denne bilen skulle kontrolleres, dermed stakk bilføreren fra tollerne. Han er fortsatt ikke pågrepet.

Foto: Tollvesenets bilder

Helge Breilid

Polakken som ble avslørt i smugling lørdag fortalte at han kom direkte fra Polen med varene, sier Helge Breilid (arkivfoto)

Foto: Odd Rømteland / NRK

Mannens bil, en tyskregistrert Maxi Caddy, ble ble stoppet av tollvesenet lørdag ettermiddag like utenfor Arendal.

Under kontrollen skjønte sjåføren at spillet var tapt, da så han sitt snitt til å løpe av gårde. Det sier Helge Breilid, kontorsjef i Tollregion Sør.

– Vi greide ikke å sikre han på så god måte som vi burde ha gjort - og det var litt uheldig. Han stakk av til fots og vi ble sittende igjen med bilen, varene og passet hans. Så vi kjenner mannens identitet, sier Breilid til NRK.

I bilen ble det funnet 32.000 sigaretter, 804 liter øl og 137 liter brennevin.

Flere beslag

Hyppige kontroller langs sørlandsveiene har resultert i flere store beslag.

– Til nå i år er dette den 6. bilen vi har stoppet som har vært veldig godt lastet med sigaretter, brennevin og øl, sier Breilid.

Beslaget av sigaretter som ble gjort i polakkens bil lørdag er er det største hittili år. Alle sigarettene, ølet og brennevinet var produsert i Polen.

Trolig organisert smugling

Alle beslagene tyder på at det er en organisert smuglertrafikk som foregår langs veiene, mener Breilid.

– De har et distribusjonsnett i Norge, i alle fall her på Sørlandet, og vi tror de må være organisert for at de fort skal kunne kvitte seg med disse varene.

Tollvesenet mener de også har en viss oversikt over hvem som kan være mottakerne av smuglervarene.

– I januar ble det gjort beslag på en adresse hvor det ble levert varer til i Arendal. Vi har en liten oversikt over hvem som er mulige motttakere, sier Breilid.

Samarbeid over grensa

Svenskene hjelper nå tollvesenet med å finne et hemmelig lager med smuglervarer i Sverige, etter alle de store smugler-beslagene som er gjort på Sørlandet. Men fortsatt er lageret hemmelig for tollerne.

– Vi har ikke kommet nærmere noe lager i Sverige, men våre svenske kollegaer har satt mer fokus på dette problemet, og det blir tatt stadig flere biler med smuglervarer også i Sverige, sier Breilid.