NRK Meny
Normal

Slutter som teatersjef i 2014

Teatersjef ved Kilden i Kristiansand, Ingrid Forthun, er tilbudt fire nye år i sjefsstolen, men har bare takket ja til to nye år som teatersjef. Hun slutter dermed i jobben i 2014.

Ingrid Forthun (t.h.) med hovedrollen-innehaverne i West Side Story i Kilden

Ingrid Forthun (t.h.) sammen med hovedrolleinnehaverne i West Side Story på Kilden. I 2014 slutter hun som teatersjef.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Åremålet hennes går ut 31. desember i år, og Forthun har takket ja til å fortsette ut 2014.

Hun sier til NRK at hun mener at nytt blod bør overta fra 2014 etter seks år som teatersjef.

– Kilden er et fantastisk kunstproduserende hus og jeg har fantastiske kolleger og vi har lagt et program for 2014 som jeg gjerne vil være med på, sier Forthun.

– Men du har takket nei til fire nye år som du ble tilbudt. Hvorfor?

– Ja, det er jo andre ting i livet som ikke har med Kilden å gjøre, så seks år er for min del nok. Og jeg tror også det er klokt at det kommer en ny sjef for et prosjekt som Kilden, sier hun.

Ansatt i 2009

Ingrid Forthun tiltrådte stillingen som teatersjef for Agder Teater i mars 2009.

Forthun er utdannet sceneinstruktør ved Statens Teaterhøyskole fra 1995 til 1998 og har i tillegg hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo.

Hun kom til jobben som teatersjef for Agder Teater fra jobb som frilans-sceneinstruktør.

– For min del er det ikke aktuelt med mer enn seks år i strekk. Når det er sånn så er det noe som er positivt med at det kommer nye krefter og nye tanker i en organisasjon som har hatt en åpningsdrift over tre år, sier Forthun.

Midt i stormen

I sommer blåste det friskt rundt teatersjefen da sjefdirigent ved Kristiansand Symfoniorkester, Rolf Gupta, ble fjernet fra Carmen-oppsetningen neste år.

Gupta var tiltenkt rollen som dirigent for oppsetningen i Fjæreheia i Grimstad og i Kilden i Kristiansand, men uenighet om blant annet kunstneriske valg førte til at teatersjef Ingrid Forthun løste ham fra oppgaven.

– Grunnen til at vi har løst ham selv og oss fra den opprinnelige planen, er hans sterke og uttalte skepsis til ”Carmen”-oppsetningen i Fjæreheia, også etter at den ble formelt vedtatt i vår organisasjon.

Dette skrev Forthun i et innlegg i Fædrelandsvennen midt i juni og som ble gjengitt i nettavisen Ballade.no, som er en uavhengig nettavis om og for norsk musikkliv.

Slik ble konflikten rikskjent.

Dette førte tilsynelatende til et forholdsvis høyt konfliktnivå ved Kilden, og direktør Bentein Baardson måtte gå ut offentlig og avvise at Kilden var preget av konflikter.

– Det at du nå takker nei til fire nye år handler ikke om disse utfordringene og arbeidsforholdene ved Kilden?

– Nei, det gjør det ikke. Jeg har det helt fantastisk. Jeg klyper meg i armen hver dag og tenker at dette er noe av det flotteste jeg har vært med på i hele mitt liv, sier hun.

Bred teatererfaring

Ingrid Forthun har satt opp en rekke forestillinger ved blant annet Nationaltheatret, Rogaland Teater, Det Norske Teatret, Den Norske Opera, NRK Radioteatret, Thesbiteatret, Hedmark teater og Teater Ibsen.

I 2009 fikk hun radioteaterets ærespris "Blå Fugl".

Ingrid Forthun får overrakt prisen Blå Fugl

Ingrid Forthun fikk overrakt prisen Blå Fugl i 2009.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK