Hopp til innhold

Sliter mest med å få pappaperm

Den lave aksepten for pappapermisjon på Sørlandet bekrefter at vi henger etter når det gjelder likestilling. Det mener May Linda Magnussen, forsker ved Agderforskning

Far med baby

I Buskerud 61 prosent av de spurte at det alltid er aksept for å ta ut pappaperm, mens i Vest-Agder svarer 37 prosent at det alltid er aksept. I Aust-Agder er tallet 39 prosent. (Ill. bilde)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

May-Linda Magnussen

Forsker May Linda Magnussen er ikke overrasket over at det er vanskeligere å få pappaperm i agderfylkene.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Tall fra årets arbeidslivsbarometer viser at bedrifter i Aust- og Vest-Agder har landets laveste aksept for å ta pappaperm.

Magnussen mener dette nok en gang bekrefter Agders problem.

– Jeg tenker dette føyer seg inn i en ganske lang rekke av funn som viser at agderfylkene er mindre likestilt enn andre. Man er mindre likestilt her både i praksis på en del felt, for eksempel innen yrkestilknytning, og vi ser også av flere undersøkelser at de mest tradisjonelle holdningene til likestilling – de finner du på Sørlandet.

Pappaperm svakest i sør

Fedre i Agder-fylkene sliter mest med å få aksept for å ta ut pappapermisjon på arbeidsplassen. Bare én av tre spurte sier de opplever at det alltid er greit at fedre tar ut permisjon.

Det viser nye tall fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund YS, skriver Dagsavisen.

I resten av landet svarer om lag halvparten av de spurte at det alltid er aksept på arbeidsplassen for at fedre tar ut foreldrepermisjon.

Flere årsaker

Tore Kvalheim

Tore Eugen Kvalheim mener sørlendingene bør setet pappaperm på agendaen.

Foto: Marit Grut / NRK

Tore Eugen Kvalheim, leder i YS, sier til NRK at undersøkelsen viser at det er bra å konstatere at pappaperm står sterkt, men at det likevel er relativ stor forskjell fra fylke til fylke.

– Det er en ordning som er populær, den er godt kjent og blir mye brukt i hele landet.

– Men den brukes mindre i sørlandsfylkene. og årsaken til det kan være at det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret står sterkere på Sørlandet enn i resten av landet. Det kan være at man har en tydeligere oppfatning av at det er mor som skal ta seg av barnet de første årene. Det kan også være andre årsaker- som vi bør se nærmere på og som sørlendingene bær diskutere seg imellom, sier Kvalheim.

Vil ha et kjønnsblandet arbeidsliv

Forsker May Linda Magnussen mener likestillingsarbeidet i sør går framover tross alt, men etterlyser et mer kjønnsblandet arbeidsliv.

– Det kjønnsdelte arbeidslivet vi har spiller en viktig rolle her. Jeg har selv intervjuet en rekke menn som jobber for det meste sammen med andre menn. Og menn legger stor vekt på å vise tilgjengelighet og tilstedeværelse på jobb. Så det å jobbe for å få et mer kjønnsblandet arbeidsliv – at kvinner og menn jobber alle steder – tenker jeg kan være en mulig løsning, sier Magnussen.

Et argument Kvalheim er enig i.

– Vårt arbeidslivsbarometer peker tydelig på dette kjønnsdelte arbeidslivet som er veldig seiglivet. Vi er kommet veldig langt i noen bransjer, mens det er langt igjen i andre, sier Kvalheim.

Trenger holdningsendring

Det må en holdningsendring til for å endre situasjonen, mener Kvalheim

– Den holdningsendringene må til både i familien, det er noe man må snakke om hjemme, og dernest trenger vi arbeidsgivere som tilrettelegger for at pappa kan ta ut sin del av permisjonen.

– Det er kanskje påfallende at det er det offentlige som arbeidsgiver som er best på dette, sier Kvalheim.

– Øker trivselen på jobb

Noe av grunnen til innføring av fedrekvoten er blant annet at det kan være vanskelig for far å forhandle både hjemme og på jobben, mener Magnussen. En ny undersøkelse gjennomført av Agderforskning i NODE-bedriftene viser at det at arbeidsgiver legger til rette for familieliv- betyr mye for trivselen på jobb.

– De ansatte som jobber i bedrifter som legger til rette for familieliv, trives klart bedre enn andre. Så det å legge til rette for at ansatte kan finne en god balanse mellom arbeids- og familieliv og kunne ta ut permisjoner, er viktig for å holde på arbeidskraften.

– Og vår undersøkelse viser at det er like viktig for mannlige som for kvinnelige ansatte, sier Magnussen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %