NRK Meny
Normal

Sliter med å skaffe nok øko-mat til Hakkebakkeskogen

De ønsket å gjøre serveringen i Hakkebakkeskogen økologisk. Det bød på større utfordringer enn Dyreparken hadde regnet med.

Hakkebakkeskogen grunnsteinsnedleggelse

Mikkel Rev var selvfølgelig tilstede på grunnsteinnedleggelsen til Hakkebakkeskogen. Men å skaffe nok økologisk mat, til spisestedene i Hakkebakkeskogen har ikke vært lett.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

I juni åpner Dyreparkens nye storsatsing, Hakkebakkeskogen, hvor serveringen skal være økologisk. Men det har tatt ett og et halvt år å skaffe produsenter – som helst skal være lokale.

– Nå har vi kommet nesten i mål, men det har tatt sin tid, sier spiserisjef Roy Arve Byremo.

– Vi trodde det fantes flere produsenter og mer økologisk mat. Vi har klart å skaffe 80 prosent av de økologiske varene vi trenger i Agder og Telemark. Brødet kommer fra Lillesand, pepperkakene fra Kristiansand, og vaflene fra Åmli.

Men 20 prosent av varene må Dyreparken hente utenfor Agder og Telemark.

– Vi håper etter hvert å kunne tilby kortreist saft og syltetøy også, sier Byremo.

– Jeg håper vi kan få kontrakter med lokale produsenter så vi kan servere økologisk saft og syltetøy. Når sommeren er over, vet jeg hvor mye vi har kjøpt fra andre produsenter. Da kan jeg legge dette til grunn og legge inn en bestilling lokalt til neste år.

Men dette kan by på problemer.

Antall øko-produsenter går ned

Rådgiver Ellen Synnøve Eskeland i landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder sier etterspørselen etter økologiske produkter har vært sterkt økende, men antall produsenter i Norge går ned.

– Mange satset økologisk for noen år siden, men da var ikke markedet der, sier Eskeland.

– Nå har vi stor etterspørsel, men produsentene holder igjen. Vi ser den samme tendensen i Tyskland. Det er økt etterspørsel etter økologiske varer, men produksjonen øker ikke like mye som etterspørselen.

– Vil Dyrepaken kunne servere økologisk saft og syltetøy fra Agderfylkene neste år?

– Det tror jeg neppe. Kanskje Hordaland kan levere økologisk saft, men å skaffe økologisk syltetøy ligger litt fram i tid. I neste uke blir det et møte mellom Dyreparken, Norsk landbruksrådgivning, folk fra fylkesmennene i Aust- og Vest-Agder og de såkalte Foregangsfylkene for å fremme norskprodusert økologisk mat. Men vi kan ikke utrette noe «hokus-pokus» på det møte. Det er et gap mellom etterspørsel og produksjon, sier rådgiver Ellen Synnøve Eskeland.