NRK Meny
Normal

Slipper anmeldelse

Kvinnen som i to døgn lot 47 hunder være uten mat og drikke blir ikke politianmeldt.

Hunde-oppbevaring

(Arkivfoto/Illustrasjon)

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Å la 47 hunder stå uten mat og drikke i 2 døgn rekker ikke til å bli anmeldt.

I går ettermiddag fikk Lyngdal-kvinnen et varsel om vedtak som skal opp til endelig behandling i Dyrevernnemnda i Mandal, Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Kvinesdal.

Der står det at kvinnen ikke blir anmeldt såfremt hun reduserer antall hunder til maksimalt tre. Denne begrensningen gjelder i fem år.

De øvrige hundene må være levert/ solgt/ omplassert innen 21. april i år. Maksimalt antall katter kvinnen får ha er fire.

Det melder Farsunds avis.

Innelåst uten mat og vann

Vurderte å anmelde

- Nemnda vurderer sterkt å politianmelde forholdet. NN har imidlertid gitt klart til kjenne at hun nå vil slutte med avl, og hun er allerede i gang med å skaffe nye eiere til hundene. Hun ønsker kun å beholde noen hunder for selskaps skyld ... Dersom NN aksepterer vedtaket med de betingelser det innebærer, og etterkommer kravene innen angitte tidsfrister, vil nemnda ikke gå videre med en anmeldelse eller andre strengere virkemidler, står det i vedtaksvarselet.

Det var under inspeksjonen av kvinnens hundekennel forrige helg, at dyrevernnemdleder Trond Hennestad, sammen med to politibetjenter og en veterinær fra Mattilsynet dokumenterte at kvinnen brøt Dyrevernlovens paragraf 4 og 6.

Flere bekymringsmeldinger

Aksjonen mot kennelen kom i stand etter at nemda har fått flere bekymringsmeldinger om dårlig hundehold på kennelen. De har flere ganger vært på inspeksjon det siste året, og påpekt at antall hunder må reduseres. I tillegg har kvinnen fått varsel om at renhold og orden har vært for dårlig.

For litt over et år siden var det 25 hunder på gården, noe både nemnda og kvinnen var enige i var for mange.

Kvinnen lovet den gang å redusere antallet. I stedet har hun altså i løpet av et drøyt år omtrent doblet hundebestanden.

Aggressiv

De 47 hundene ble forlatt til seg selv da kvinnen var på hundeutstilling med seks andre hunder et annet sted i landet.

I tillegg til hundene, var det også flere katter på gården.

29 av hundene sto i bur fjøset, noen av hundene var så aggressive at nemda ikke kunne sette inn en vannskål uten å sette seg selv i fare.

I bolighuset var det omlag ti voksne hunder pluss et valpekull på 8 fire uker gamle valper. Heller ikke disse hundene hadde vann. Hundene hadde drukket opp alt vannet i toalettskåla på badet og var desperate etter å få drikke når Hennestad tappet vann i badekaret, heter det i rapporten fra nemda.

Løy om tilsyn

Kvinnen oppga at en vestlending skulle utføre tilsyn på kennelen i helgen, noe mannen også sa han hadde gjort da han ble oppringt av dyrevernnemda på søndagen.

I ettertid har imidlertid mannen innrømmet at dette var blank løgn.

Nemda har lenge mistenkt kvinnen for å la hundene være uten tilsyn, men først forrige helg fikk de håndfaste bevis.

Dyrevernloven:

¤4: Den som eier eller har i sin varetekt husdyr, selskapsdyr eller dyr som holdes i fangenskap på annen måte skal sørge for at dyret har et fullt tjenelig tilholdsrom der det er stor nok plass, høvelig varmt, nok lys og tilgang på frisk luft m.v. alt etter trangen til det enkelte dyreslaget.

¤6: Den som eier eller har i sin varetekt husdyr, selskapsdyr eller dyr som er holdt i fangenskap på annen måte, herunder tamrein, eller som har tilsyn med slike dyr for eier eller innehaver, skal sørge for at dyret får nok og godt nok fôr og vann, alt etter trangen til det enkelte dyret.

(lovene er omskrevet til bokmål)