NRK Meny
Normal

Slipper å fjerne bikuber: – Nytter ikke å si at man er redd for bier

En mann i Kristiansand slipper å fjerne bikubene på sin eiendom. Naboen hans gikk rettens vei for å få dem fjernet, men tapte saken.

Bikuber på Grim

Rett over nabogrensen står naboens bikuber. Anne Lise Elgesem tør ikke å bruke hagen på dagtid på grunn av allergien sin.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Allergiske Anne Lise Vestøl Arnesen Elgesem, som er naboen til mannen med bikubene, tok først saken til forliksrådet fordi hun ønsket en avklaring om birøkt i tettbygde strøk.

Der tapte hun og saken havnet i retten.

Nå har Kristiansand tingrett gitt mannen rett til å fortsatt ha bikubene, mens Elgesem må betale 13.517 kroner i saksomkostninger.

Ble stukket

Ifølge dommen var det i 2014 at naboen til Elgesem ønsket å starte med birøkt som hobby.

Samme sommer ble Elgesem stukket og endte på sykehus.

Hun mente det kunne være et stikk av naboens bie, men det bestrider naboen, som hadde kubene på lyngtrekk på heia på dette tidspunktet.

– Plagsomt og sjenerende

Etter sykehusturen sa Elgesem fra til naboen om at hun ikke ønsket bier i nabolaget fordi det var plagsomt og sjenerende. Men naboen nektet for at biene var plagsomme.

Anne Lise Elgesem

Anne Lise Elgesem tror det vil komme mange slike saker i årene framover.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Verken fylkesmannen eller kommunen fant grunnlag for å stanse bieholdet og saken havnet i forliksrådet i oktober 2015.

Også der ble naboen frifunnet.

Elgesem har et ønske om å bruke hagen mer, men tør ikke fordi hun frykter bistikk og helsemessige reaksjoner.

Hun mener derfor at bikubene har ført til at hennes livsførsel er svært begrenset.

Ikke urimelig ulempe

Retten har forståelse for Elgesems frykt for bier, men fant det ikke bevist og sannsynliggjort at naboens bikuber innebærer noen urimelig ulempe for henne.

Derfor ble mannen frikjent og kan fortsette med birøkt i nabolaget.

– Det nytter ikke å si at man er redd for bier dersom man ikke kan vise at dette reelt sett utgjør noen fare. At man er redd for at naboens hund skal slite seg og komme over gjerdet er ikke nok til å kreve at naboen må selge hunden, sier birøkterens advokat Thor Håkon Føreland.

Redd det kommer mange nye kuber

Elgesem, som representerte seg selv i retten, er skuffet. Hun tror at det etterhvert vil komme mange saker der folk klager, ettersom flere etablerer bigårder i tettbygde strøk.

– Jeg skulle ønske at jeg kunne ta saken videre til lagmannsretten, men det har jeg ikke økonomi til, sier Elgesen.

Advokat Føreland sier denne saken ikke er prinsippiell og at Elgesen ikke trenger å være redd for at det kommer noen stor bigård i hagen på Grim.

– Dersom han setter 30 kuber i hagen kan det være i strid med naboloven. De fleste mennesker vil godta at naboen har en hund, men ikke mange vil synes det er greit med ti hunder, sier Elgesen.