Slik lager du fårikål

I dag er det Fårikålens dag og kokken Trond Moi fra Bølgen & Moi viser deg hvordan du lager det.

Trond Moi

Se video av Trond Mois fårikål-versjoner

Foto: Einar Kleveland / NRK

Fårikål, eller faar i kaal som retten het da den ble innskrevet i norske kokebøker mot slutten av 1800-tallet, har vært en favoritt blant nordmenn lenge før delikatessen ble kåret til Norges nasjonalrett på 1970-tallet. Nordmenn spiste gjennomsnittlig 5,7 kilo lam hver i 2009.

Fårikål er enkelt å tilberede, og ingredienslisten er kort. Det passer til hverdags og til fest, og siste torsdag i september er det fårikålens festdag.

Se, kokken fra Bølgen & Moi, Trond Mois to versjoner her.

Fårikål på ferie i Kina

Video Fårikål på ferie i Kina

Nok til 2

  • 500 g fårikål-kjøtt
  • ½ kålhode i skiver
  • 1 fennikkel delt i 4
  • 1 chili grovhakket
  • 2 hvitløksfed grovkuttet
  • 2 ss ingefærrot finhakket
  • 1 dl soyasaus
  • 2 ss mel
  • 1 ss hel svart pepperkorn

Fremgangsmåte

  1. Legg alle ingrediensene lagvis og dryss på mel og hell på soyasaus og dekk med vann
  2. Kok opp og la det småtrekke i 2 timer
  3. Server med frisdk persille eller koriander på toppen

Fårikål-wrap, dagen derpå

Fårikål i wrap

Nok til 2

  • 2 Tortillalefser
  • 1 /2 rødløk i skiver
  • 2 ss rømme
  • Saften av ½ sitron
  • 1 liten bunt friske urter
  • Litt fårikålrester

Fremgangsmåte

  1. Smør lefsene med rømme og fordel fårikålrestene utover
  2. Ha på løk, sitronsaft, urter og smak til med litt revet pepper
  3. Rull dem godt sammen og spis i vei