Hopp til innhold

Slik kler du deg i kulda

Synes du det er kaldt ute? Da kler du deg kanskje ikke riktig. Alfred Georg Klausen i Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps vet hva som må til.

Når temperaturen kryper nedover på gradestokken, er det viktig å kle seg riktig.

De siste to ukene har folk virkelig fått kjenne på kulda. Flere steder på Agder har temperaturen krøpet godt under minus 20 grader.

Da er det viktig å vite hvordan man skal kle seg.

– Tenk over hva du skal gjøre ute

Korpsleder Alfred Georg Klausen i Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps, har god erfaring med å være ute i kulda. Han vet hva som fungerer.

– Det viktigste er å tenke på hva du skal gjøre. Skal du bare ut en liten tur, er det ikke nødvendig å kle seg så godt. Skal du være ute en stund og kanskje ikke bevege deg så mye, er det viktig at du kler deg godt.

Alf georg Klausen

Alfred Georg Klausen i Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps deler sine tips.

Foto: Lars Eie / NRK

Klausen anbefaler å ta på ull innerst. Man må også ha gode ullsokker på bena, og da gjerne av det hjemmestrikkede slaget. For å holde bena varme, er det også viktig med gode sko med kraftig såle.

– Joggesko er ikke noe å gå ute i nå, sier Klausen bestemt.

Så gjelder det å kle på seg mer lagvis.

Votter bedre enn hansker

Klausen vet at det fort kan bli kaldt på ører og hender.

For å unngå det, anbefaler han å ta på en lue som lett kan trekkes nedover ørene. Blir det for varmt, er det bare å dra den opp igjen.

Joggesko er ikke noe å gå ute i nå

Alfred Georg Klausen, korpsleder Røde Kors

Når det gjelder hendene, kan votter være bedre enn hansker.

– Hvis du ikke skal gjøre så mye, kan det være greit med votter. Da kan fingrene varme opp hverandre. Jeg bruker som regel hansker, men dersom det blir det for kaldt, samler jeg hendene inne i hansken for å la fingrene varme opp hverandre.

Nå ser det imidlertid ut til at temperaturene vil begynne å stige om noen dager. Enn så lenge, er det bare å kle seg godt.

Nydelig vinterdag på Sørlandet