NRK Meny
Normal

Slik har det gått med de ansatte på jernstøperiet

Over halvparten av de ansatte ved Global Castings har fått ny jobb etter at driften ble lagt ned i Kristiansand.

Global Casting

Over halvparten er tilbake i jobb etter at Global Castings ble lagt ned ved slutten av 2013. Det er gledelige tall, sier NAV.

Foto: Svein Johnsen

– Det er veldig bra. Bedriften har gjort en god jobb, og de har hatt en nedtrappingsplan som NAV har vært involvert i, sier Marianne Bendtsen, avdelingsleder for marked i NAV Kristiansand.

3. desember i fjor fikk de 154 ansatte ved jernstøperiet Global Castings i Kristiansand beskjeden om at arbeidsplassen ble nedlagt. Produksjonen har blitt flyttet utenlands.

Over halvparten tilbake i jobb

Nå er 72 tilbake i fast jobb, 7 har blitt igjen i bedriften ut 2014, 11 har andre løsninger, mens 64 fremdeles søker jobb.

Det betyr at over halvparten av de ansatte ved Global Castings har fått jobb etter nedleggelsen. Det har ifølge Bendtsen vært krevende å få til.

– Det er et høyt antall som mister jobben samtidig, men vi ser at markedet ikke er helt mørkt. Det er en sirkulasjon, men det tar litt tid å fordele arbeidskraft når flere har lik bakgrunn.

Tallene er hentet fra før fellesferien startet i juli.

Se de ansattes reaksjon på nedleggelsen:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nedleggelsen av Global Castings, tidligere Kristiansand Jernstøperi, fører til at 154 ansatte mister jobben. Årsaken er at produksjonen flyttes utenlands.

Reporter: Hilde Skarvøy Gjestland

– Mange må omskolere seg

Til tross for at over halvparten har gått over i nye jobber gjenstår fremdeles et stort arbeid. Hun forteller at mange ikke kan regne med å få arbeid innenfor sitt tidligere fagfelt.

– De får den hjelpen de har behov for, men for noen kan det være nødvendig med en nyorientering, forteller Bendtsen.

Se videoreportasje fra fabrikkens siste åpningsdag:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Tøffere krav om fortjeneste gjorde at Global Castings i Kristiansand stengte dørene i dag. Jernstøperiet, som har fremstilt deler til vindturbiner de siste årene, har vært en hjørnesteinsbedrift siden 1947.

Reporter: Marianne Jakobsen

Fremdeles mange uten jobb

Hun forteller også at mange av dem, som allerede er tilbake i jobb, har måtte omskolert seg.

– De har gått til forskjellige jobber. Noen har nyorientert seg, for det er et tak på hvor mange som kan gå inn i de ulike bransjene, sier Bendtsen.

– Når forventer man at de 64 er tilbake i fast jobb?

– Det er vanskelig å si, men statistisk skal halvparten av disse være tilbake i jobb etter tre måneder. Blir de ledige utover det, settes det i gang flere tiltak, sier Bendtsen.

Tidligere ledelse og tillitsvalgte i Global Castings har ikke vært tilgjengelige for en kommentar.