NRK Meny
Normal

Slik finner rottene veien til hagen din

Snøen har såvidt gått vekk og rottene har allerede funnet veien til norske hager. – Rydd opp foringsplassene, er tipset er fra Zoologisk forening.

Rotte spiser fuglemat

Helge Reber fra Vennesla fanget dette blinkskuddet av en rotte som hadde funnet veien inn til hagen. Nå håper han de finner veien like raskt ut igjen.

Foto: Helge Reber

– Det viktigiste for å unngå rotter i hagen på våren er å rydde opp foringsplassene, sier Asbjørn Lie i Norsk Zoologisk Forening.

Han sier rotter først og fremst finner veien til de solfylte hagene fordi mattilgangen er betydelig. Selv om han mener det er fint at man mater fuglene bør man også være obs på hva det fører med seg.

LES: Naboer frykter rotter fra tiggerleiren

– Fuglene er veldig selektive når de spiser solsikkefrø og skiller ut de beste frøene. Det etterlater seg mye søppel, sier Lie.

Han foreslår blant annet å ha et samlingsbrett under foringsstasjonen, eller å redusere foringen betydelig. Dersom det ikke fungerer finnes det likevel en siste utvei.

– Da må man avlive de, enten med feller eller med rottegift. Det er viktig at de ikke finner veien inn til huset, er rådet fra Lie.

– Satt så elegant i treet

Hobbyfotograf Helge Reber fikk seg en overraskelse da han kom hjem fra Hovden tidligere denne uka. Han oppdaget at fuglematen var borte, og da han la ut mer mat fant han ut at det var en rotte som forsynte seg av brødskalkene.

– Den satt så elegant i treet, så jeg fikk sneket til meg et bilde av den, sier Reber til NRK.

Selv om han ble godt fornøyd med bildet ser han likevel helst at rottene nå går sin vei igjen.

– De er vanskelig å bli kvitt. Rottene er veldig slue, så de finner alltid en vei tilbake.

LES: Vegvesenet lar rottene være i tiggerleiren
LES:
Ber innbyggerne iverksette ekstra tiltak

– Kommer du til å legge om foringsrutinene?

– Fuglene finner jo stort sett sin egen mat nå, så det spørs om jeg ikke skal slutte med å legge ut mat fremover. Det hadde vært godt å bli kvitt rottene, sier Reber.

– Ikke et folkehelseproblem

Dagfinn Haarr

Dagfinn Haarr mener rotter ikke lenger er et folkehelseproblem.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Da NRK tidligere i januar i år meldte om rotter under Vesterbroa mente smittevernlege Dagfinn Haarr at det er unødvendig å bekymre seg.

– Rotter er ikke noe folkehelseproblem lenger, sa Haarr til NRK. Han syntes likevel det ikke var trivelig med rottene som fant veien under broa.

I likhet med Lie mente han at hovedkilden til rotteinvasjonen er mat.

– Så lenge vi ikke begynner å kaste mat i gatene så holder rottene seg borte, var beskjeden fra smittevernslegen.