NRK Meny
Normal

Slik får du kjæledyret med på utenlandsferien

Fra i dag blir det innført nye pass for kjæledyr som skal tas med til utlandet. De nye kjæledyrpassene er bedre og sikrere, men de de gamle passen vil fortsatt være gyldige så lenge dyret lever.

Marsvinet Mons

Nå blir det enklere å ta med seg marsvinet Mons, og andre kjæledyr til utlandet på ferie.

Foto: Olaf Damsgaard

Det innføres også i dag nye regler som gjør at det blir enklere å ta med familiens kjæledyr til utlandet.

De viktigste endringene er at det blir tillatt å ha med seg fugler, kaniner og gnager på reise. Det kommer også nye pass til hund, katt og ilder

Enklere regler

Reglene gjelder for reiser inn til Norge, man må selv sjekke reglene i landet man skal reise til. Det finner du på nettsidene til veterinærmyndighetene i landet du skal til.

– Det som er nytt at man ikke trenger å søke mattilsynet om særskilt innførsels-tillatelse. Dermed er det enklere å reise med burfugl, kanin eller marsvin i de hele EU og EØS-området. Men man må ha med seg et id-dokument som er utstedt av en autorisert veterinær i det landet de kommer fra, sier Robert Ilievski, veterinær i Mattilsynet.

Han spesifiserer at identifikasjonsdokumentet skal bestå av et helsesertifikat der veterinæren bekrefter at han har foretatt en klinisk undersøkelse av dyrene og funnet at de ikke viser tegn på sykdom.

Dokumentet skal være supplert med en erklæring fra eieren eller personen med fullmakt om at forflytningen er ikke-kommersiell. Identifikasjonsdokumentet er gyldig i 10 dager etter utstedelse.

Unntak

Illieski legger til at kravet om helsesertifikat gjelder ikke for ikke-kommersiell innførsel av fugler som ikke tilhører papegøyefamilien fra EØS-stater. Slike fugler trenger kun å følges av erklæringen fra eieren eller personen med fullmakt.

– Kravet om identifikasjonsdokument gjelder ikke for ikke-kommersiell innførsel av tre eller færre gnagere fra EØS-stater, sier han.

Sikrere pass

Noen av sidene i de nye dyre-passene er laminert og inneholder informasjon om eier, og hvilke vaksiner dyret har. Denne informasjonen skal skrives inn i passet av veteterinær, og ved å laminere sidene sikrer man at informasjon om datoer og vaksiner ikke blir endret på og misbrukt.

– De gamle passene kan fortsatt brukes. Men alle nye pass som blir utstedt er av den nye typen, sier Ilievski.

Paul Stamberg

Veterinær Paul Stamberg jobber på Randesund dyreklinikk.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Flere tar med seg dyr på ferien

Veterinær Paul Stamberg ved Randesund dyreklinikk i Kristiansand er positiv til de nye passreglene som innføres i dag.

– De gamle reglene er videreført, og mer spesifiserte slik at det er vanskeligere å fuske. For å få passet må dyret og eier møte opp hos veterinær og eier må komme med en erklæring om dyret, sier han.

– Man må ha passet med seg på reisen, eller risikerer man at dyret ikke får blir med i det hele tatt, sier Stamberg.

Flere og flere tar med seg kjæledyrene på ferie.

– Det skyldes nok at det er blitt mere populært, samtidig har reglene blitt mere brukervennlige, sier han.

– Bør kjæledyr være med på ferie?

– Man kjenner best sitt eget dyr. Noen hunder blir bilsyke, og bør naturligvis ikke bli med på bilturer. Katter derimot vil jeg anbefale at bli hjemme, og heller la en nabo ser etter katten, sier Stamberg.

– Husk rabies-vaksine

Mattilsynet minner om at dersom du har tenkt å ha med kjæledyr på utenlandsferie, må du huske å vaksinere mot rabies minimum tre uker før du reiser. Uten rabies-vaksine får du ikke lov til å ta dyret med hjem til Norge igjen.

– Hvis dyret ikke er vaksinert kan det bli smittet med rabies når du er på ferie i utlandet, minner Mattilsynet om.